Šunų viešbutis

Kodėl katinas kandžiojasi?

Kartais nutinka, kad mažas kačiukas arba visiškai suaugęs katinas pradeda kandžiotis. Daugelis šeimininkų tokiu atveju pasimeta, nežino ką daryti ir kaip elgtis. Priežasčių, kodėl katinas kandžiojasi, yra pakankamai daug. Reikia suprasti, kas būtent privertė katiną taip elgtis.

Katinai gali pradėti kandžiotis, kai jiems kalasi dantukai. Tuomet jiems niežti dantenas, norisi ką nors pakramtyti. Šeimininko ranka – visiškai tinkantis variantas. Šioje situacijoje reikia stengtis jokiu būdu nepataikauti katinui, kitaip tai gali virsti jo įpročiu – jis manys, kad jūs tokiu būdu su juo žaidžiate.

Jeigu katinas kandžioja ne ranką, o graužia viską aplink – baldus, batus, netgi televizoriaus pultelį – tai pirmas katino avitaminozės požymis. Reikia subalansuoti jo mitybą, duoti vitaminų kompleksą. Tam, kad atpratinti katiną nuo tokio nesveiko įpročio, galima daiktams suteikti nemalonių kvapų, pavyzdžiui, patepti juos balzamu „Žvaigždutė“. Jeigu nepadės, galima nupirkti katinui specialių iš kolageno pagamintų „žaislų“ kaulų ar kiaulių ausų pavidalu.

Kai suaugęs katinas kandžioja šeimininką, tai jau kelia rūpestį. Toks elgesys yra ne visai normalus, reikia būtinai išsiaiškinti, kodėl katinas taip elgiasi. Gali būti, kad jūs skiriate katinui per mažai dėmesio, nežaidžiate su juo, retai paglostote. Šiuo atveju įkandimas į ranką greičiausiai reiškia, kad katinas taip kviečia jus pažaisti, atkreipti dėmesį.

Kandžiotis katinas gali ir dėl to, kad jam kyla nemalonios asociacijos su glostymu. Pavyzdžiui, jums teko nuvežti katiną pas veterinarą, kad padarytų jam skiepą. Ką daro specialistas? Iš pradžių jis bando nuraminti gyvūną – glosto jį, kaso už ausies, o paskui, netikėtai gyvūnui, griebia jį ir sukelia skausmą. Kačių atmintis yra ilga, ypač apie patirtą stresą. Dėl to kiekvieną kartą, kai jūs glostote katiną, jis tai laiko pavojumi. Ir jeigu iš pradžių noras patirti glamonių nusveria, tai paskui gyvūnas prisimena patirtą šoką ir kanda jums į ranką.

Atpratinti nuo kandžiojimo tokiu atveju galima, bet tai užims nemažai laiko. Reikia leisti katinui nusiraminti, būti maksimaliai kantriems, itin švelniems savo augintiniui. Taip pat reikės naudoti raminančius preparatus, kad nuimti katei stresą.

Be to, kąsti šeimininkui, glostančiam kailiuką, katė gali ir iš instinkto. Kai kuriems gyvūnams instinktai pasireiškia labiau, kitiems mažiau. Tai susiję su vaikyste, kuomet mažus kačiukus auklėja mama katė. Ji juos dažnai išlaižo, priplodama kailiuką. Kai kuriems tai nusibosta ir jie priešinasi mamai, įkąsdami jai. Taip nutinka ir šeimininko atveju. Kai katinui atsibosta glostymas, jis kanda šeimininkui į ranką, priimdamas tai kaip mamos kalbą.


Šiuo atveju katiną galima ir reikia atpratinti. Kaskart kai tik gyvūnas įkąs jums į ranką, reikia griežtu tonu pasakyti „Negalima!“. Katės įsimena intonacijas, todėl stenkitės nešvepluoti.

Avarinis būdas prieš įkandimus – dantenų masažas. Nei vienas katinas nemėgsta, kuomet jam spoksoma į burną, todėl kurį laiką jis jūsų nekankins.

Taip pat skaitykite: Katės ir vaikai, Kačių elgesys ir psichologija

Leave a Reply