Šunų viešbutis

Katės laikymo ypatumai žiemą

Katės skirtingai reaguoja į šaltį: vienos net ir esant menkiausiam skersvėjui slepiasi po antklode, kitos gi ramiai miega per šalčius ant sniego. Tačiau visi kačių genties atstovai žiemą elgiasi vienodai: jie daug miega, daug valgo ir labai mažai juda. Šiuo laikotarpiu reikia atidžiai stebėti savo augintinio elgesį ir mokėti numatyti, kokios pagalbos jam prireiks.

Pasivaikščiojimai žiemą

Katė, reguliariai ir ilgai vaikščiojanti lauke, pakankamai užsigrūdinusi ir turi reikalingų įgūdžių, kad nesušaltų. Tanki pavilnė neleis katei sušalti net ir esant dešimčiai ar daugiau laipsnių šalčio. Žinoma, tai liečia tik sveikus gyvūnus, turinčius pakankamą kūno masę. O štai kačiukų ir neužsigrūdinusių kačių nerekomenduojama žiemą esant šalčiui vesti pirmam pasivaikščiojimui -gyvūnas gali peršalti. Todėl, jeigu gyvūnas atsirado pas jus šiltuoju metų laiku, ir jus nusprendėte, kad katė eis pasivaikščioti, negaiškite laiko veltui – leiskite katei priprasti prie natūralaus aplinkos temperatūros mažėjimo, reguliariai išleiskite ją pasivaikščioti. Tokiu atveju žiemos šalčiai nesukels jai šoko. Jeigu katė pas jus atsirado žiemą, nerizikuokite jos sveikata – palaukite pavasario saulutės.

Pastaruoju metu didžiuosiuose miestuose aktualia problema tapo kačių letenų apsauga nuo cheminių reagentų, kuriais dosniai barstomi kelkraščiai ir keliai. Reagentai graužia švelnią kačių letenų odą, sukelia nudegimus. Siekiant išvengti panašių traumų, rekomenduojama prieš einant pasivaikščioti letenas padengti priemonėmis, kurios sudaro apsauginį sluoksnį ant odos. Priemonė naudojama prieš kiekvieną pasivaikščiojimą, padengiant letenų pagalvėlių ir pirštų odą. Katei grįžus namo, letenas reikia išplauti šiltu vandeniu ir išdžiovinti. Panašias priemones galima įsigyti gyvūnų prekių parduotuvėse ir veterinarijos vaistinėse.

Kaip padėti katei nušalus

Jeigu jūsų katė žiemą lauke sušlapo, arba dar blogiau, nušalo, būtina suteikti skubią pagalbą. Katę reikia išdžiovinti rankšluosčiais, kurie gerai sugeria drėgmę, arba fenu, jeigu katė jo nebijo.

Tuo pačiu metu reikia apžiūrėti ar kas nušalo. Dažniausiai nušąla ausų galiukai, uodega ir letenos. Nušalusi dalis šalta, nejautri, oda blyški. Vėliau oda parausta, patinsta, vystosi uždegimas.

Lengvai sušalusią katę reikia palaipsniui sušildyti, įsupti į antklodę arba padaryti sausą šildantį kompresą. Kompresas daromas iš storo vatos sluoksnio, kuris apviniojamas keliais sterilios marlės sluoksniais. Kompresas užtvirtinamas bintu. Esant rimtesniam nušalimui, ant odos atsiranda pūslės ir drėgnos žaizdos, katė gali tapti vangi, o kūno temperatūra sumažėti. Tokiu atveju reikia skubiai kreiptis į veterinarijos kliniką, kur bus suteikta kvalifikuota pagalba.

Sušildome katę bute

Katės žiemą miega daugiau, stengiasi įsitaisyti ant radiatoriaus arba pasislėpti po antklode. Katei priimtiniausia oro temperatūra yra 20-25 laipsniai. Bekailiai sfinksai ir katės, neturinčios pavilnės, yra jautresnės temperatūros mažėjimui ir skersvėjui lyginant su katėmis, turinčiomis tankią pavilnę.

Net jeigu katė ir nesiruošia eiti į lauką per šalčius, ji vis tiek gali sušalti. Ar katė sušalo, parodys raumenų drebulys, šaltos letenos, kurias ji stengiasi paslėpti po savimi. Katė skuba į šiltą vietą, pavyzdžiui, atsigulti ant radiatoriaus arba palysti po antklode. Ilgaplaukes kates reikia tinkamai prižiūrėti ir neleisti kailiui susuvelti, kad katė neprarastų šilumos. Šąlančioms katėms, su reta pavilne, rekomenduojama įsigyti specialius drabužius, skirtus naminiams gyvūnams. Taip pat gyvūnų prekių parduotuvėse parduodami specialūs kilimėliai gyvūnams. Vieni elektriniai kilimėliai pastoviai šildo, kiti pradeda šildyti tik tada, kai katė atsigula ant jo.

Kačių šerimo ypatumai žiemą

Šeriant kates žiemą svarbu laikytis sekančių taisyklių:


  • maitinkite katę dažnai, mažomis porcijomis;
  • padidinkite paros raciono kalorijų skaičių, nes kūnui šildyti reikia papildomos energijos;
  • stenkites neperšerti katės: tegul kokybė, o ne kiekis didina kaloringumą;
  • stenkitės, kad maistas dubenėlyje būtų šiltas arba kambario temperatūros;
  • periodiškai šerkite šviežiais avižų ar kviečių daigais;
  • stebėkite, kad pašaras būtų subalansuotas: žiemą katei ypač svarbu gauti visus vitaminus ir mineralus.

Taip pat skaitykite: Pasivaikščiojimai su kateMankšta katėms, tupinčioms namuose

Leave a Reply