Šunų viešbutis

Kačių poodinė erkė: simptomai, diagnostika, profilaktika

Kaciu poodine erkeAtšilus orams ir iki pat pirmųjų šalnų katės turi didelę tikimybę užsikrėsti poodinėmis erkėmis. Erkės įsiskverbia į gyvūno plauko folikulus ir riebalines liaukas ir ten gyvena – minta katės odos ir kraujo gabalėliais, deda ten savo kiaušinėlius, tuo pačiu sukeldamos didelias kančias užsikrėtusiam gyvūnui.

Poodinė erkė, arba kačių demodekozė – tai liga, kurią sukelia endoparazitinės erkės Demodex gatoi ir Demodex cati, nusilpus gyvūno imunitetui, pasireiškia dermatitu, alopecija (praplikimas, pleiskanojimas), papuliniu – pustuliniu bėrimu.

Gyvūnas užsikrėsti Demodex cati gali nepastebimai: šios rūšies erkės gyvena plaukelių folikuluose, tačiau katė nejaučia diskomforto, nes nesukelia niežulio.

O Demodex gatoi parazituoja viršutiniuose odos sluoksniuose judant po ja, minta odos lastelėmis ir deda kiaušinėlius, tokiu būdu žaloja katės organizmą net iki išsekimo ir nervų sistemos sutrikimų.

Poodinė erkė gali parazituoti ir kitus gyvūnus, bet kiekvieną rūšį parazituoja specifinė erkė-sukelėjas.

Kačių užsikrėtimo demodekoze būdai

Liga užkrėčiama. Sveikas gyvūnas užsikrėčia nuo sergančiojo. Labiausiai susirgti linkusios senos, nusilpusios, išsekusios katės. Norėtųsi pažymėti, kad erkės gali gyventi ir visiškai sveiko gyvūno odoje, nesukeldamos patologinio proceso vystymosi.

Egzistuoja nuomonė, kad yra individualus polinkis susirgti demodekoze (žemas odos atsparumas, amžius, veislė, paveldimumas). Pavyzdžiui, katės su geru imunitetu, šeriamos pilnaverčiu maistu, tinkamai prižiūrimos, netgi po ekrės patekimo ant odos lieka visiškai sveikos.

Kačių poodinės erkės simptomai

Erkė, patekusi į folikulus ir riebalines liaukas, pradeda aktyvų gyvenimą, išskiria medžiagų apykaitos produktus, dėl ko naikinamos epitelio ląstelės, o įsiskverbimo vietoje formuojasi demodekozės židinys.

Ant galvos (aplink akis, burną, nosį, ausis, ant kaktos), kaklo, menčių odos, o sunkesniais atvejais, ant katės šonų, galūnių atsiranda tankūs kauburėliai (2-10 mm). Kiekvieno kauburėlio viršūnėje pastebima anga, iš kurios išsiskiria rausvas skystis, o paspaudus-masė, panaši į vašką.

Demodekso pažeista oda paraudusi, raukšlėta ir truputi sustorėjusi. Laikui bėgant plaukai šioje vietoje nuslenka, atsirada plikos vietos, o oda pleiskanoja.

Įsižiūrėjus į gyvūno odą esant geram apšvietimui, jos paviršiuje galima pamatyti ypatingą „perlamutrinį“ blizgesį – poodinei erkei būdingą požymį.

Kačių poodinės erkės diagnostika

Tik vererinarijos gydytojas gali nustatyti tikslią diagnozę atskirdamas ją nuo kerpės. Preliminari demodekozės diagnozė remiasi klinikiniais ligos požymiais. Katės atidžios apžiūros metu veterinaras turi paimti odos skutenas iš giliųjų jūsų augintinio odos sluoksnių arba atlikti odos biopsijos tyrimą, o gautą medžiagą nusiųsti į laboratoriją tyrimui. Radus erkę-sukėlėją po mikroskopu, diagnozuojama demodekozė.

Kačių poodinės erkės gydymas

Manoma, kad demodekozė – tai sisteminis viso organizmo susirgimas, išoriškai pasireiškiantis odos pažeidimais. Todėl gyvūno gydymas susirgus demodekoze turi būti kompleksinis. Išsivysčius generalizuotai demodekozei veterinarijos gydytojas atliks papildomus tyrimus, siekiant nustatyti pagrindinę ligos priežastį. Tik po to galimas visiškas pasveikimas, nes kovoti su poodinės erkės požymiais nėra prasmės.

Šiuo metu veterinarijoje yra daug būdų demodekozei gydyti. Kurį iš jų pasirinkti nustato specialistas, atsižvelgdamas į atskiras gyvūno savybes.

Kačių poodinės erkės profilaktika

Siekiant užkirsti kelią katei susirgti demodekoze, būtina vadovautis tam tikromis taisyklėmis, kurios padės išsaugoti augintinio sveikatą: apriboti katės bendravimą su ligotais, valkataujančiais gyvūnais; šerti pilnaverčiu pašaru, turtingu vitaminais ir mineralais; imunomoduliatoriais didinti organizmo atsparumą, vengti peršalimo, periodiškai naudoti akaricidinius preparatus (purškalus, lašus, antkaklius, šampūnus ir t.t.)


Žinant poodinės erkės požymius, ją lengva nustatyti. Esant įtarimui, kad katė užsikrėtė demodekoze, būtina skubiai apsilankyti pas veterinarijos gydytoją.

Demodekozės gydymas – ilgas procesas, bet dėmesys ir rūpestis, o taip pat veiksmai, atlikti ankstyvoje užsikrėtimo stadijoje, padės jį žymiai sutrumpinti.

Taip pat skaitykite: Katės kailio priežiūraKodėl katė intensyviai šeriasi?

Leave a Reply