Šunų viešbutis

Katė vaikšto naktimis: ką daryti?

Kate vaiksto naktimisDaugelis kačių savininkų susiduria su tuo, kad augintinis pradeda triukšmingai lakstyti naktį, o  jeigu jis ne vienas, tai gelbsti tik ausų kamštukai. Kodel gi katė nemiega naktį? Galbūti ji taip kenkia?

Kodėl katė nemiega naktimis?

Mūsų naminių kačių protėvis – Afrikos laukinė katė Felis silvestris libyca, naktinį gyvenimą gyvenantis gyvūnas.

Naminiai augintiniai daugmaž prisitaikė prie mūsų bioritmo, bet genai vistik pasireiškia. Pagrindinis kačių aktyvumas prasideda 8-9 val. vakaro ir tęsiasi iki 5 val. ryto. Tai pats sėkmingiausias medžioklės laikas. Diena jie mėgsta miegoti.

Medžioklės instinktas katę padaro ypač jautria naktį: ji girdi įvairius garsus, krebždesį, girgždesį, jaučia kvapus ir ieško aukos.

Naminės katės lig šiol elgiasi kaip plėšrūnai, kaitaliodami ilgo miego laiką (2-3 valandas) su trumpalaikiu miegu, bet audringais aktyvumo pliūpsniais per 24 valandas. Ir dažnai eilinio pliūpsnio laikas yra 3 ar 5 valanda ryto.

Tai ypač būdinga jaunoms ir suaugusioms energingoms katėms. Senos katės daugiau miega ir dažnai užmiega ir keliasi kartu su šeimininkais.

Naktinio pabudimo metu katės nebūtinai laksto po butą, jos gali užsiimti kitais svarbiais reikalais, pavyzdžiui, nueiti užkąsti, jeigu nakčiai jūs palikote maisto, stebėti kas dedasi už lango, arba tiesiog apeiti butą ir patikrinti ar niekas nepasikeitė.

Ką daryti, jeigu katė trukdo miegoti naktimis?

Įsitikinkite, kad jūsų katė soti. Ji gali jus žadinti, nes alkana arba jūs nepakankamai ją pamaitinote vakare. Palikite nakčiai dubenėlyje nedidelį sauso maisto kiekį  ir būtinai šviežio vandens,  kad gyvūnas pats galėtų pasistiprinti, o ne žadinti jus.

Prisiminkite pagrindines kačių žaidimo taisykles: persekioti, bėgti, šokti, pagauti, nužudyti ir suvalgyti! Jeigu jūs jomis vadovausitės ir leisite katei pagauti vištienos ar jautienos  gabaliuką prieš miegą, prieš tai leidus katei pamedžioti, ji bus labai patenkinta.

Vakare kelis kartus pažaiskite su savo kate. Išbandykite žaislus, kurie imituoja pelių ir paukščių judesius, taip pat žaislus, kurie supasi. Žaidimai su kamuoliuku, minkštomis pliušinėmis pelėmis puikiai tinka toms katėms, kurios mėgsta gaudyti grobį. Žaiskite, kol pajausite, kad katė pavargo.

Dažnai soti ir pavargusi katė iš karto užmiega. Bet tai nesutrukdys jai pabusti po kelių valandų ir vėl būti aktyviai.

Pabandykite paįvairinti jūsų katės gyvenimą ir sugalvokite jai įdomių veiklų šviesiu paros metu. Kuo aktyvesnė bus katė dienos bėgyje, tuo daugiau šansų kad ji kietai miegos naktį.

Jeigu katė vis tiek įsižaidė naktį ir trukdo jums miegoti, pabandykite uždaryti miegamojo duris. Tam, kad ji nedraskytų durų ir nebandytų įeiti, prie įejimo galima padėti daiktą, kurio ji nemėgsta. Kai kam tai yra šlamantis polietileno maišelis, kai kam – dulkių siurblio žarna. Katė kurį laiką pavaikščios aplinkui, o po to būtinai susiras kitą užsiemimą atrakintose buto vietose.

Bet kai kuriais atvejais priešingai, padeda, kai katę įleidžiate miegoti į lovą – daugelis gyvūnų greičiau apsiramina ir ramiai miega visą naktį.

Jeigu paprastai rami katė be akivaizdžių priežasčių naktį elgiasi neramiai – nemiega, miaukčioja, elgiasi agresyviai su žmonėmis – reikėtų kreiptis pas veterinarą. Daugelis ligų, ypač pagyvenusioms katėms, pasireiškia naktiniu nepagrįstu nerimu.

Ko nereikėtų daryti?

Jeigu jūs įtariate, kad katė jus žadina, nors ji neserga ir gerai jaučiasi, nesikelkite iš lovos ir nelankykite jos. Jeigu jūs atsikelsite ir pašersite savo katę, pažaisite su ja ar paglostysite, tokiu būdu ji gaus atlygį už tai, kad jus pažadino. Kaip rezultatas, katė stengsis vis stipriau jus žadinti kiekvieną sekančią naktį. Jeigu jūs atsikelsite iš lovos tam, kad pabarti katę, tai nesuveiks, kadangi jūsų negatyvus dėmesys yra geriau, negu visiškas dėmesio nebuvimas.


Naktiniai būdravimai yra natūralus gamtinis kačių elgesys, todėl su juo kovoti pakankamai sudėtinga. Ir žinoma, negalima naudoti represinių metodų.

Taip pat skaitykite: Mankšta katėms, tupinčioms namuosePasivaikščiojimai su kate

Leave a Reply