Šunų viešbutis

Lyderiavimas šunų gaujoje

Kai šuniui tenka gyventi gaujoje su kitais šunimis, jis vadovaujasi savo stipriais įgimtais instinktais. Žmonėms kartais sunku suprasti šiuos instinktus. Tai gali turėti neigiamų pasekmių auginant šunį.

Šunys instinktyviai buriasi į gaujas, kurios turi griežtą hierarchinę sistemą. Kai šuo gyvena namuose, žmonės tam tikra prasme tampa gaujos dalimi.

Įdomu yra tai, kad tokiais lozungais, kaip “Aš esu šių namų šeimininkas” galima vadovauti kitiems žmonėms, tačiau tai visiškai neveikia šunų. Jie vadovaujasi kitokiais principais – gaujoje vadas yra tas, kuris sugeba apginti kitus ir prireikus dėl to gali paaukoti savo gyvybę.

Taigi, pagrindinė gaujos vado užduotis – saugoti savo “globotinių” gyvybes. Tačiau ateina laikas, kai gaujos vadas tampa pernelyg senas ir silpnas, kad apgintų kitus. Tuomet renkamas naujas vadas. Kartais jaunesnis bandos narys, kuris galėtų būti lyderiu, taip gerbia senąjį vadą, kad negali jam atvirai mesti iššūkio. Tokiu atveju jaunesnis šuo, kuris pretenduoja tapti lyderiu, tampa vado “pavaduotoju”, palaipsniui užimdamas lyderio poziciją.

Kita vado funkcija – stebėjimas, kad gaujai nepriklausantys šunys neperžengtų leistinos ribos, kuri žymima šlapimu bei išmatomis. Vadas taip pat nustato tam tikras taisykles. Pavyzdžiui, dažnai pasitaiko, kad šuo gali atimti žaislą iš žemesnę vietą hierarchijoje užimančio individo. Parodžius kitą žaislą – atima ir šį. Kita taisyklė – vadui suurzgus “pavaldinys” turi gultis ant žemės. Taip pat gamtoje yra priimta, kad vadai ėda pirmi. Taigi, jei laikote kelis šunis ir norite išvengti kovų dėl lyderio pozicijos, šerkite šunis atskirai.

Kai visi gaujos nariai jaučiasi saugūs ir patenkinti vadu, labai retai kada kyla peštynės. Dėl to svarbu atkreipti dėmesį, kad šeimininkas negali pasirinkti lyderio iš savo kelių šunų, kadangi jis gali apsirikti. Geriausiai, kai šunys patys išsiaiškuna kas yra lyderis. Kai kuriose gaujose šunys pasidalina lyderystę: vienas šuo yra atsakingas už vieną funkciją, kitas – už kitą. Įsikišimas į hierarchijos nustatymo procesą gali turėti neigiamų pasekmių (pvz. paskatinti dar didesnę agresiją).

Tačiau pasitaiko ir kitokių situacijų. Žmonės išveisė daugybę šunų veislių, kurios yra gerokai nutolusios nuo ankstyvųjų, gamtos suformuotų instinktų. Pavyzdžiui, kai kurie šunys negali taikiai sugyventi su tos pačios lyties šunimis. Šiais veislių ypatumais būtina pasidomėti tuomet, jei planuojate laikyti daugiau nei vieną šunį.

Skirtingų lyčių šunys dažniausiai sugyvena taikiai, jie pasidalina atliekamomis funkcijomis, dėl to neturi paklusti vienas kitam ir tarpusavyje nekonkuruoja. Patino funkcija dažniausiai būna teritorijos saugojimas, patelės – rūpinimasis palikuonimis.

Tačiau jei jūs kartu auginate keleta tos pačios lyties šunų, teks susitaikyti su tuo, kad vienas iš jūsų augintinių taps lyderiu, kuriam kitas/kiti šunys turės paklusti. Tačiau, kai šunys tarpusavyje nesugeba išsirinkti vado, tarp jų vyksta nuolatinės kovos dėl lyderystės, kurios gali pasibaigti netgi vieno iš šunų mirtimi. Kai manote, kad šunys gali sužaloti vienas kitą, juos būtina laikyti atskirai, kol profesionalus dresuotojas padės rasti šios situacijos sprendimą. Kai kuriais atvejais netgi gali tekti vienam iš augintinių surasti naujus namus.

Vis tik yra keletas būdų kaip sumažinti tvyrančią įtampą tarp šunų:

  • Dresuokite šunis po vieną. Šuniui svarbu praleisti kažkiek laiko tik su šeimininku. Idealiausia tai būtų padaryti ne namuose. Veiklos gali būti įvairios, jos priklauso nuo šuns poreikių. Vienam šuniui puikiai tiks individualios paklusnumo pamokos, kitam galbūt tiks tiesiog pasivažinėjimas kartu su šeimininku mašinoje jo reikalais.
  • Maitinkite šunis atskirai.
  • Sterilizavimas taip pat gali padėti. Šunys tampa ramesni, taikesni vienas kito atžvilgu.
  • Mokykite šunis paklusti be pavadėlio. Tai bus naudinga kai jums reikės išskirti besipešančius šunis.
  • Nedera palikti šunų kartu be priežiūros, kol neesate visiškai įsitikinę, kad šunys elgiasi taikiai vienas kito atžvilgiu.
  • Svarbu išskirti šunis, kai jaučiate, kad jie yra pernelyg įsiaudrinę.
  • Reikėtų vengti šuniuko įsigijimo, kai namuose jau auginate šunį. Sunku numatyti, kaip jūsų šuo reaguos į naująjį augintinį. Net jei iš karto jokio neigiamo elgesio šuniuko atžvilgiu nepastebėsite, situacija gali pasikeisti, kai šuniukas suaugs ir sutvirtės. Tuomet gali pasireikšti kovos dėl lyderiavimo.
  • Nepalikite savo šunų besipešančių, tikėdamiesi, kad jie patys kaip nors išsiaiškins. Konfliktai gaujoje dėl lyderystės neturi pasibaigti rimtais sužalojimais. Jeigu tokie konfliktai vyksta, būtina tartis su profesionaliu dresuotoju.

Šuo, kuris negali taikiai sugyventi su kitu tos pačios lyties šunimi nebūtinai yra pavojingas ir žmogui. Žmonės dažnai klaidingai supranta šunų agresiją kito šuns atžvilgiu ir mano, kad šuo taip pat gali būti pavojingas ir žmonėms. Dėl šios priežasties šunys kartais būna užmigdomi, nors galima būtų konkuruojančius dėl lyderiavimo šunis tiesiog išskirti. Taigi, labai svarbu netaikyti šunims žmonių elgesio standartų.

Taip pat skaitykite: Šuniški pokalbiai, Kas yra šuo

Leave a Reply