Šunų viešbutis

Kačių kūno kalba: burna ir ūsai

Katės, ne taip, kaip šunys, pešdamosis beveik niekada nenaudoja dantų – kačių šnypštimas iššiepus dantis ir netgi urzgimas naudojamas labiau išgąsdinimui. Lūpų aplaižymas gali reikšti neramumą, o štai jeigu katei tarp dantų išsikiša arba nukąra liežuvis, tai reiškia, kad gyvūnas ilsisi. Tuo metu katės dažnai atrodo kvailokai ir labai juokingai.

Žmogus, nusižiovavęs iš nuovargio ar nuobodulio, dažnai paleidžia užkabinančią reakciją, kai aplinkiniai, žiūrėdami į jį, pradeda nesusivaldydami žiovauti. Kačių žiovavimas neužkrečiamas, o ir žiovauja jos ne iš nuobodulio. Jų žiovavimas – tai labiau užtikrintumo ir pasitenkinimo ženklas, o kartais – nekantrumo. Dažnai jos, atsibudusios iš miego, žiovauja ir lėtai rąžosi.

Vibrisai – tai ilgi, kieti ir jautrūs (lietimui) katės plaukai, liaudiškai vadinami ūsais.

Vibrisai taip pat gali rodyti katės nuotaiką – jie daug labiau juda, nei mes įsivaizduojame. Ramioje būsenoje jie nukreipti į šalis, bet tereikia katei kuo nors susidomėti, kaip vibrisai tuoj pat ims judėti ir krypti į priekį. Išsigandusios katės ūsai traukiasi atgal, prisispausdami prie žandų; tuo metu snukis tampa vizualiai mažesnis ir atrodo visai nekenksmingai, o tai padeda išvengti konflikto. Vibrisai paryškina raumenų judėjimą aplink burną ir, jeigu įsižiūrėsite, pamatysite, kad katinų, turinčių stambius, mėsingus snukius (kastruotų katinų veido raumenys silpnai vystosi dėl nepakankamo kiekio vyriškų lytinių hormonų), raumenys sutraukia smakrą į raukšles, taip vizualiai jį padidindami tuo metu, kai gyvūnas yra susijaudinęs arba išsigandęs. Papildomi laukinių kačių plaukai, tokie, kaip, pavyzdžiui, liūto karčiai, sąlygoja tai, jog galva atrodo didesnė.


Taip pat skaitykite: Kačių kūno kalba: kūno pozos, Katės akių kalba

Leave a Reply