Šunų viešbutis

Kačių akių ligos

Akys – tai vienas iš 5 jutimų, be kurio sunku būtų įsivaizduoti savo gyvenimą tiek žmonėms, tiek katėms. Ligos, nuo kurių kenčia katės akys, gali būti tiesiogiai susijusios su akimis, arba turėti netiesioginį poveikį akims (pavyzdžiui, esant virusiniams susirgimams, diabetui ar navikams).

Labai dažnai kačių akių ligos priežastimi tampa kačių kovos, nes aštrūs nagai lengvai sužeidžia akis.

Taigi, labiausiai yra paplitusios šios kačių akių ligos:

Blefaritas. Šios ligos priežastimi gali tapti mechaniniai sužeidimai, traumos, įvairios infekcijos arba avitaminozė. Neteisinga kepenų ar kasos veikla taip pat gali sukelti šią ligą.

Simptomai pasireiškia raudonais vokais, ašarojimu, katės akys pasidaro siauros. Katės bando krapštyti akis, kas pablogina situaciją. Būdinga susikaupusios išskyros katės akių kampučiuose, vietose, kurias katė susišukavo, išsigydė, tačiau nepaliko jų ramybėje, o pradėjo braižyti akis dvigubai stipriau.

Blefarito gydymą gali paskirti tiktai gydytojas, ypač kai liga jau progresavo.

Akies obuolio iškritimas. Viena iš ligos priežasčių – genetinis polinkis, todėl egzotinės veislės ir persų katės kenčia nuo jos dažniausiai. Kita priežastimi gali tapti traumos. Savarankiškai grąžinti akis katei neįmanoma, tuo galima pakenkti. Vienintelis būdas, kuo jūs galite padėti iki gydytojo pagalbos – tai yra pridengti iškritusią katės akį servetėle, labai rekomenduojama sterilia. Gydytojas greičiausiai patartų pašalinti iškritusią katės akį, taip išgelbėdamas jai gyvybę.

Trečiojo voko iškritimas. Trečiasis vokas yra prie katės vidinės akies pusės, arčiau prie nosies. Pagrindinė jo funkcija yra apsaugoti nuo traumų, dulkių ir purvo. Pas sveikas kates trečio voko nesimato, o pas daugumą jis gali uždengti dalį akių.

Kai kuriais atvejais bėgant laikui trečiasis vokas užima įprastą padėtį, tačiau jeigu praėjo daugiau laiko, o vokas vis dar toje pačioje padėtyje – reikalinga gydytojo pagalba.

Konjunktyvitas. Tai akių gleivinės uždegimas, kurio priežastimi gali tapti alergija arba infekcija. Iš tiesų konjunktyvitas nėra liga, o kitos ligos simptomas.

Simptomai panašūs į blefarito, katės akys raudonuoja, truputį išbrinksta, katė stengiasi išvengti ryškios šviesos, trina akis letenėlėmis. Tokioje situacijoje taip pat reikalinga veterinaro pagalba, kuris padės jums surasti optimalų gydymą (dažnai tenka gydyti pagrindinį susirgimą).

Keratitas. Tai ragenos uždegimas, kurios priežastimi gali tapti pažeidimas arba infekcija, užsikrėtimas kirmėlėmis.

Simptomai pasireiškia šviesos baime, akių paraudimu, skausmingu prisilietimu prie akių, drumzlių atsiradimu ragenoje, kraujagyslės tampa matomos.

Liga gali praeiti lengvai, giliai arba tapti opine. Netinkamai gydant keratitas gali tapti chroniška liga.


Vokų volvulus. Priežastimi tampa genetinis polinkis, pas persų kates gali būti netgi įgimtas, taip pat nuo šios ligos kenčia ir sfinkso veislės katės. Akies vokas išsiverčia ant akies obuolio ir jį traumuoja. Katės akys raudonuoja, brinksta, ragena drumsčiasi. Neretai konjunktyvitas komplikuojasi į vokų volvulus. Gydymas dažniausiai operacinis.

Taip pat skaitykite: Katės akių kalbaKačių ligos

Leave a Reply