Šunų viešbutis

Kaip pripratinti katę prie nagų galandinimo?

Kodėl kačiukai galanda savo nagus?

Kai katė galanda nagus, tai visiškai nereiškia, kad ji nori kažką sugadinti ar subraižyti. Ji tokiu būdu stengiasi pašalinti negyvą nagų sluoksnį ir paaštrinti nagų galiukus. Be to, tai yra geras būdas patreniruoti katei savo raumenis, ypač kai ji tik atsibunda. Tuo pat metu katė, braižydama su nagais daiktus, pasižymi savo teritoriją, nes po įbrėžimų pasilieka sekreto kvapas, kurį išskiria liaukos, esančios letenėlių pagalvėlėse.

Atpratinti katę nuo nagų galandinimo į baldus yra truputėlį sunkiau nei, sakykim, išmokyti ją teisingai atlikti tualeto reikalus. Reikalas tame, kad su pratinimu daryti į tualetą mums padeda katės įgimtas noras palaikyti švarą aplink save, o su nagų galandinimu yra kitaip. Mes esame priversti kovoti su katės prigimtimi ir praktiškai užsiimti dresavimu.

Kada geriausia katę mokyti nagų galandinimo?

Kuo anksčiau jūs pradėsite spręsti šį klausimą, tuo geriau. Mėnesių amžiaus kačiukui būtų lengviausia išaiškinti visus nagų galandinimo privalumus. Tokio amžiaus kačiukų nagai nors ir labai aštrūs, tačiau pakankamai ploni ir trapūs, todėl jie negalės galąsti jais tapetų ir odinių baldų tuo metu, kai galandinimas atsiranda tokiu metu, kai kačiukams yra patogu.

Kaip išrinkti galandinimo priemonę?

Pagrindinis reikalavimas – konstrukcija turi būti pakankamai stabili, kad išlaikytų jūsų katės svorį. Galandinimo stovai skiriasi pagal medžiagą, iš kurios jie padaryti. Daugiausiai naudojamas kilimas, sezalis, kanapinė virvė ir netgi kartonas. Stebėkite savo katę – kokioje padėtyje ir į kokią medžiagą ji mėgsta galąsti savo nagus – pagal tai ir pasirinkite galandinimo stovą.

Kaip išmokyti?

Iš pradžių būtų svarbu galandinimo priemonę pastatyti į tokią vietą, kurioje nebūtų seniau pamėgtos galandinimo vietos, kad katė negalėtų prie jos sugrįžti. Jeigu ji pamėgo galąsti nagus į tapetus ant sienos – tą vietą galima uždengti specialia įtaisyta grindyse draskukle prie sienos.

Bet kuriuo atveju, būtina užkirsti katei galimybę sugrįžti prie jos pamėgtų galandinimo vietų. Sienas laikinai galima apdengti plastikinėmis juostomis, o baldus kuo nors užkloti. Jeigu nėra galimybės patikimai uždengti baldų, tuomet geriau neleisti katės į kambarį jums nesant.

Pagal katės polinkį draskyti nagus į baldus, galima palaipsniui ją perkelti į kitą jums patogią vietą. Būtina parodyti katei savo nepasitenkinimą, jeigu ji pradeda draskyti nagus į nepageidaujamą vietą. Tik nereikia ant jos šaukti, stipraus ir aiškaus „Negalima!“ turėtų pakakti. Kai kuriais atvejais kaip bausmę galima naudoti purkštuvą su vandeniu. Piktai pagrasinkite kačiukui su pirštu prieš nosytę, tada paimkite jį ir nuneškite prie galandinimo priemonės, paimkite jo priekines letenėles ir atsargiai pridėkite prie virvės.

Jeigu katė taip ir nepradėjo galąsti nagų, užšvirkškite katpėdėlių ant stovo. Katpėdėlių galima nusipirkti zooprekių parduotuvėse.

Galima taip pat išbandyti galandinimo stovą su kitos katės kvapu. Noras pažymėti savo teritoriją iššauks reikalingą reakciją.


Būkite kantrūs su savuoju augintiniu. Katė jums neatleis mušimo. Garsus tekštelėjimas (su delnu ar sulenktu laikraščiu į sieną) arba stiprus ir trumpas sušnypštimas – to pilnai užteks, kad nubaustumėte savo augintinį.

Taip pat skaitykite: Kačių elgesys ir psichologijaKaip pripratinti katę atlikti tualeto reikalus į dėžutę?

Leave a Reply