Šunų viešbutis

Kodėl katės šnypščia?

Kiekvienas, kuris kada nors matė beviltišką kovą tarp dviejų įpykusių kačių, tikriausiai pažįstą tą kraują stingdantį šnypštimą, kurį skleidžia šie mieli pūkuoti gyvūnėliai. Kai katės šnypščia, jos suglaudžia ausis, kalena dantimis ir mirksi, užima gyvatės pozą ir taip sukelia baimę daugumai gyvūnų. Matyt tokia asociacija su gyvate kyla visai pagrįstai.

Šnypštimu katė visų pirma apsisaugo. Tai potencialaus priešo apgaudinėjimo strategija, grindžiama mimikrija – vienos rūšies imitacija kitos elgesiu. Gyvūnų karalystėje mimikrija labai dažnai sutinkama. Pavyzdžiui, jeigu išgąsdinsite pelėdą, kai ji tupės drevėje ir negalės niekur pasislėpti, tuomet ji pradės šnypšti panašiai kaip tai daro barškuolė.

Jeigu dvi katės šnypščia viena į kitą, neskubėkite įsiterpti. Šnypštimas yra ne tik apsisaugojimo būdas, bet ir hierarchijos nustatymo priemonė. Žaisdamas, kačiukas gali pulti katę, kuri atsakydama pradeda šnypšti. Tai pamoka – vyresnės katės trukdyti nevalia.

Katės šnypščia ir ant žmogaus, įspėdamos jį, kad joms nepatinka kokie nors veiksmai jų atžvilgiu. Tokį šnypštimą reikėtų laikyti kaip įspėjimą, kad katė pasiruošusi gintis ir pulti. Todėl geriau neignoruokite šnypštimo, o nustokite katei nustatinėti kokią nors veiklą.

Katės gali šnypšti ir ant nepažįstamų žmonių, atsiradusių jų namuose, perspėdamos, kad nenori su jais bendrauti. Jos tokiu būdu reaguoja į nepažįstamą kvapą. Dėl tos pačios priežasties katė gali šnypšti ir ant jūsų, jeigu jūs apsirengiate naują rūbą arba pradedate kvepintis nauju tualetiniu vandeniu.

Kaip nuraminti šnypščiančią katę?

Leiskite katei grįžti į normalią būseną. Jeigu katė turi naujus kaimynus – kitą katę arba šunį, neleiskite kontaktų, kol katė nepripras prie naujos realybės. Jeigu katė šnypščia ant nepažįstamo žmogaus, leiskite katei pauostyti kokį nors jo daiktą, pavyzdžiui, naują skarą, kad susipažintų su jo kvapu. Jeigu galima, ignoruokite šnypštimą, bet nešaukite ir nesistenkite katės nuraminti. Paprasčiausiai leiskite katei priprasti ir ji liausis šnypšti.

Taip pat skaitykite: Kodėl katinas kandžiojasi?Kačių elgesys ir psichologija

Leave a Reply