Šunų viešbutis

Kaip išrinkti sausą ėdalą kačiukams?

Einant į parduotuvę, kačiuko šeimininkui labai naudinga būtų išmanyti apie sausų pašarų pagaminimą ir sudėtį. Taip pat rinktis sausą ėdalą reikėtų ne tik pagal patrauklią reklamą, veterinarų ir pardavėjų rekomendacijas, bet mokėti skaityti ir analizuoti ėdalo sudėtį. Susitvarkyti su šia nelengva užduotimi jums padės pateiktas straipsnis.

Iš prigimties katės yra plėšrūnės. Katės būdamos žinduolės ėda ne tik mėsą, bet ir tai, kas yra viduje (kaulus), o kartu su jais ir mineralines medžiagas (kalcį, fosforą ir t.t.), angliavandenius (žinduolių skrandis sulaiko grūdų ir augalų dalis), kraują (mineralinės druskos). Vadinasi, geras kačių maistas, jei yra galimybė, turėtų būti panašios sudėties.

Iš ko turi susidėti geras ėdalas:

  • Mėsa (būtent mėsa, o ne gyvūnų subproduktai). Taip pat turi būti nurodyta mėsos rūšis, pavyzdžiui, vištiena.
  • Daugiausiai 50 % (geriausia 25-30 %) žolių ir/arba daržovių;
  • Įspūdingas sąrašas vitaminų ir mineralų;
  • Natūralūs konservantai (antioksidantai), tokie kaip vitaminas E (tokoferolis) ir C, žolelių aliejai.

Ėdale neturėtų būti:

  • Menkos vertės baltymų šaltinių, tokių kaip abejotini subproduktai, pavyzdžiui, malta jautienos oda;
  • Cheminių konservantų ar antioksidantų, pavyzdžiui, Ethoxyquin, ВНА (Е320), ВНТ (Е321), Propylgallate;
  • Dažiklių;
  • Cukraus, karamelės;
  • Tuščių užpildų, tokių kaip riešutų kevalai, celiuliozė (parodo tai, kad gaminant norėjo sutaupyti: panašūs produktai sukelia gyvūnui sotumo jausmą, negaunant tokių medžiagų, kurios tikrai galėtų būti naudingos organizmui);

Subproduktų naudojimas ėdalo gamyboje

Gyvūnų ėdalų gamybos nevaržo įstatymai dėl maisto produktų žmonėms gamybos. Todėl gamintojas neprivalo nurodyti pilno sudedamųjų dalių sąrašo ant pakuotės. Kailinių gyvūnų kūnai, kanopos, plunksnos, ragai ir kailiai gali būti nurodomi esantys ėdale kaip subproduktai. Žinoma, ne visi subproduktai yra blogi; subproduktams priklauso ir viduriai, kurie yra naudingi gyvūnų mityboje. Todėl renkantis ėdalą katei reikia orientuotis į detaliausią produkto sudėties aprašymą, kuriame nurodyta, kokie konkrečiai subproduktai buvo naudojami, arba į užrašą ant pakuotės „be subproduktų“.


Iš esmės galima išvesti tokią taisyklę: kuo išsamiau ir detaliau gamintojas išvardija ėdalo sudedamąsias dalis, tuo mažesnė tikimybė, kad yra nuslepiami abejotinos kokybės ingredientai.

Skaitydami ėdalo sudėtį, atkreipkite dėmesį į nesuprantamus terminus ir pavadinimus – dažniausiai po jais gali slėptis kenksmingos gyvūno sveikatai medžiagos. Pavyzdžiui, po užrašu „EWG-priedai“ slepiasi pavojingi konservantai ir antioksidantai.

Taip pat skaitykite: Kuo pavojinga šerti katę?Apetito dingimas katei.

Leave a Reply