Šunų viešbutis

Kodėl katės akys šviečia tamsoje?

Kodel kates akys sviecia tamsojeTikriausiai kiekvienas katės savininkas pastebėjo, kad dienos šviesoje jo augintinio vyzdžiai susiaurėja ir primena plyšelius. O atėjus tamsiam paros laikui gyvūno vyzdžiai išsiplėčia ir akys pradeda paslaptingai blizgėti. Iš karto reikia pažymėti, kad katės akys visiškoje tamsoje nešviečia. Bet jeigu prietamsoje yra šiek tiek apšvietimo, augintinio akys akimirksniu užsidega žaliai ar geltonai. Kodėl taip atsitinka?

Sugebėjimas matyti prieblandoje, kaip ir apskaičiuoti atstumą iki objekto ir stebėti bet kokį jo judesį – labai svarbus gyvūno, kuris medžioja tamsiu paros metu, „gabumas“. Tai neabejotinai būtinas plėšrūno, kuris turi mokėti ne tik susekti auką, bet ir padaryti tikslų šuolį, įgūdis.

Tapetum lucidum sluoksnis ir jo ypatumai

Kačių akys turi tam tikrus anatominius ypatumus, kurių neturi žmonės. Naktį jos mato dėl tam tikro šviesą atspindinčių lastelių sluoksnio, vadinamo  «tapetum lucidum» (lot. tapetum — dangalas), esančio už šviesai jautrios akies tinklainės, galinėje akies obuolio dalyje.

Katės, šunys, elniai ir kiti naktiniai gyvūnai turi neblogą naktinį matymą todėl, kad šviesą, patekusi į jų akis, iš karto pasiekia šį ypatingą sluoksnį už tinklainės, beveik neliečiant fotoreceptorių. Toliau šviesa, atsispindi nuo ypatingo sluoksnio, ir vėl eina per gyvūno akį. Tokiu būdu gyvūnai gauna daugiau fotonų nuo objektų, kuriuos jie žiūrinėja.

Būtent tapetum lucidum sluoksnio dėka kačių akys, skirtingai nuo žmonių akių, šešis kartus jautresni šviesai. Plono atspindinčių lastelių sluosnio buvimas leidžia šiems gyvūnams be problemų judėti tamsiose patalpose, naktinėmis gatvėmis, laukais ir miškais.

Šviečiančias katės akis galima pastebėti silpnoje, blausioje šviesoje. Jos nešvies visiškoje tamsoje, nes plonam sluoksniui reikia bent trupučio šviesos, kad ją atspindėti.

Daugelio kačių atstovų akys tamsoje spindi žalia šviesa. Kai kurių kačių spindesys, skleidžiamas regos organu, gali būti kitų atspalvių. Pavyzdžiui, siamo kačių akys spindi gelsva spalva. Veislių, išveistų siamo pagrindu, akių spindesys gali būti ryškesnis. Bet kartais būna taip, kad katės akys spindi skirtingai. Tai reiškia, kad jos turi skirtingus pigmentacijos lygius.

Gamta pasirūpino, kad tapetum lucidum sluoksnis būtų patikimai apsaugotas –jis yra už tinklainės. Tačiau ir su šia naminio augintinio regėjimo aparato dalimi gali kilti problemų. Taip atsitinka, kai gyvūno racione truksta taurino ir kai kurių aminorūgščių, kurių turi mėsa ir žuvis. Jeigu katė beveik nevalgo tokių produktų, galimas plono atspindinčių lastelių sluosnio pažeidimas. Tokiu atveju katė žymiai prasčiau orientuosis tamsoje. Jos akys spindės silpnai arba visai nespindės.


Siekiant išvengti tokios rūšies trūkumą, daugumoje komercinio maisto yra pakankamas taurino kiekis. Tačiau, jeigu jūs katei maistą gaminate namie, galbūt jums reikia pasikonsultuoti su veterinaru, kad įsitikintumėte, jog gyvūnas gauna reikiamą taurino kiekį savo sveikatos palaikymui.

Taip pat skaitykite: Kačių regėjimo ypatumaiKam katei ūsai?

Leave a Reply