Šunų viešbutis

Šuniukų šėrimas

Jauni šuniukai greitai auga ir vystosi. Jų mityba yra 2-4 kartus gausesnė nei suaugusių šunų. Energingi, smalsūs ir sveiki šuniukai sunaudoja 2-3 kartus daugiau kalorijų nei suaugę. Nuo gimimo iki dvylikos mėnesių amžiaus šuneliams reikalinga speciali mityba. Svarbu šerti tik specialiu jauniems šunims skirtu ėdalu, o ruošiant ėdalą namuose laikytis kelių svarbių nurodymų bei taisyklių.

Kas būdinga jaunų šuniukų mitybai?

Mažiems šuniukams reikia medžiagų, skatinančių augimą. Tai baltymų, vitaminų, mineralų, riebalų turintis ėdalas. Gamintojai naudoja skirtingus ir nebūtinai visus reikalingus ingredientus. Jei norite įsitikinti, ar nepermaitinote savo augintinio, apžiūrėkite jį. Jūs galite jausti šunelio šonkaulius, bet jie neturi būti atsikišę, o liemuo turi būti matomas.

Pirmosios dvi savaitės

Per pirmąsias savaites šuniukai maitinasi tik mamos pienu. Per pirmą savaitę suneliai geria mamos pieną ne mažiau kaip 12 kartų per dieną. Antrą savaitę – 8 kartus, trečią – 6 kartus ir prieš atjunkymą – 4 ar 5 kartus. Jei šunelių vada yra įprasta (3-6) ir kalė turi pakankamai pieno, papildomu šunelius maitinti pradėkite nuo 2 savaičių amžiaus. Jei vada yra didelė (nuo 10 iki 12), arba kalė turi nedaug pieno, jau nuo pirmos savaitės šuneliams duokite papildomai pieno. Pienas turėtų būti šviežias, nenugriebtas ir pašildytas iki 27-30 laipsnių.

Kai šunelis jau galės matyti, įpratinkite jį lakti. Įpilkite į dubenėlį pieno ir atsargiai prikiškite prie jo šunelio snukutį. Po 2-3 kartų šunelis išmoks lakti pats. Tuomet galite pieną papildyti šviesios duonos gabalėliais arba duoti košės iš manų ar avižų miltų, sumaišytų su vienu vištų kiaušiniu (5-6 šuneliams).

Nuo antros savaitės šuniukams galima duoti žalios maltos mėsos. Pirmomis dienomis užteks 15-20 gramų per dieną. Vėliau palaipsniui didinkite porcijas, kad sulaukęs trijų savaičių šunelis gautų 40-50 gramų mėsos, o keturių savaičių – 100 gramų. Mėsos duokite 3-4 kartus per dieną, kai šuneliai jau bus pavalgę mamos pieno.

Trečia savaitė

Nuo trečios savaitės šuniukams reikalingas kompleksinis maitinimas, susidedantis iš mėsos, pieno, košių ir kitų produktų. Šiuo laikotarpiu šuneliams reikia duoti vandens 3-4 kartus per dieną. Nuo trečios su puse savaitės į racioną įtraukite mėsos sultinį.

Pirmas mėnuo

Nuo pirmo mėnesio šunelius mamos pienu reikia maitinti tik 3-4 kartus per dieną. Tarp žindymo pienu šuneliams duokite 4-5 kartus papildomo maisto. Tai gali būti nenugriebtas pienas su įmaišyta šviesia sutrupinta duona, avižinė ar ryžių sriuba, mėsos faršas (tiek šviežias, tiek virtas). Iš viso šunelius iki atjunkymo reikėtų šerti 6 kartus per dieną.

Atjunkymo laikotarpis

Šunelius pradėti atjunkyti reikėtų 6-7 savaičių amžiaus. Tam skirti reikėtų 5 dienas, per kurias šuneliai turi atprasti nuo mamos pieno ir išmokti patys ėsti šunų maistą. Perėjimas nuo mamos pieno prie įprasto šunų maisto turi būti atsargus, kad išvengtumėte žarnyno sutrikimų. Po atjunkymo šunelis vis dar turi gauti iš maisto pakankamai energijos ir maistingų medžiagų. Svarbu duoti kuo įvairesnio maisto, kad nepripratintumėte prie vienos rūšies produktų.

Kuo negalima šerti šunelių?

Nepaisant šunelio noro, neleiskite jam ėsti atliekų nuo stalo ir saldumynų. Neduokite žalios mėsos, kuri gali būti užkrėsta bakterijomis. Šokoladas yra nuodingas šunims ir turi būti vengtinas.

Kada šunelius pradėti šerti kaip suaugusius?


Nuo 12 mėnesių šunelius jau galima pradėti šerti kaip suaugusius. Nors dauguma veislių šunelių atrodo suaugę būdami 6-8 mėnesių, jie vis dar laikomi mažais. Rekomenduojama nuo 12 mėnesių (didesnių veislių šunys – nuo 24 mėnesių) šunelių mitybos formulę pakeisti į suaugusių, kuomet nebereikia papildomų kalorijų ir maistingų medžiagų augimui bei vystymuisi.

Taip pat skaitykite: Patarimai, kaip šerti šunis, Pirmas vizitas pas veterinarą

Leave a Reply