Šunų viešbutis

Kaip duoti vaistus šuniui?

Netgi jeigu jūsų augintinis visiškai sveikas, atliekant tokias procedūras, kaip dehelmintizaciją (parazitų naikinimas) ar vakcinaciją, reikalingos tam tikros veterinarijos žinios.

Būtina pabrėžti, kad vaistus šuniui galima duoti tik skyrus veterinarui, kuris atliko tam tikrus reikalingus tyrimus ir nustatė diagnozę. Kitu atveju galima ne tik pakenkti gyvūnui, bet ir sukelti grėsmę jo gyvybei.

Kaip šuniui sumaitinti tabletes, dražė, kapsules?

Šuniui vaistus galima sumaitinti juos sumaišius su maistu. Bet prieš tai reikėtų pasikonsultuoti su veterinaru, ar tas vaistas dera su tam tikru maistu.

Jeigu tabletę (dražė, kapsulę) reikia sumaitinti visą, nesutrupintą, atverkite šuniui nasrus ir greitai padėti tabletę ant liežuvio šaknies. Prieš tai tokius vaistus galima suvilgyti steriliu skystu parafinu (vazelino aliejumi) tam, kad tabletė nepriliptų prie liežuvio ar lūpų. Paskui reikėtų užverti burną ir, laikant šuns galvą horizontalioje padėtyje, o žandikaulį suspaustą, paglostyti gyvūno kaklą stemplės link – tai palengvina vaistų nurijimą. Sumaitinus šuniui preparatą, galima pro švirkštą be adatos duoti vandens. Kai gyvūnas nuris, jį galima paleisti. Jei šuo pradeda laižyti lūpas ir nosį, galima suprasti, kad vaistą jis prarijo.

Kaip šuniui duoti skystus vaistus?

Skystus vaistus šuniui reikėtų duoti per švirkštą be adatos.

Tam reikėtų pakelti gyvūno galvą ir pirštu atitraukti lūpos kraštą burnos kampe. Tarp ilties, pirmo ir antro krūminio danties yra bedantis tarpas. Į šį tarpą reikėtų įdėti švirkšto galiuką ir, švelniai nuspaudus stūmoklį, įvesti vaistus. Kaip ir duodant tabletes, tam, kad paskatinti gyvūną nuryti, reikėtų paglostyti šuns kaklą stemplės link. Būtina pažymėti, kad skystus vaistus reikėtų duoti dalimis, kurios lygios kažkur vienam gurkšniui, t.y. apie 5 ml.

Injekcijos. Kaip vaistus įšvirkšti?

Injekcijos, priklausomai nuo tipo (poodinės, įšvirkščiamos į raumenis ar į venas) daromos skirtingai. Beto, pirmas dvi gali gerai atlikti ir profesionaliai nepasiruošęs augintinio šeimininkas, o štai paskutinė reikalauja specialių žinių ir įgūdžių.

Tam, kad suvaldytumėte šunį ir, pirmiausia, užfiksuotumėte jį reikiamoje pozicijoje, jums bus reikalingas pagalbininkas. Prieš tai šuniui reikėtų uždėti antsnukį arba aprišti snukį juosta.

Darant injekciją, reikėtų naudoti tik sterilius švirkštus ir adatas. Į švirkštą įtraukus vaistus, reikia pašalinti jame esantį oro burbuliuką: pasukite adata į viršų ir paspauskite stūmoklį, kol ištrykš nedidelė srovelė.

Poodinės injekcijos atliekamos keteros srityje, tarp menčių. Nereikėtų vaistus įšvirkšti kaklo srityje, kadangi toje vietoje nešiojamas antkaklis gali sukelti dirginimą. Ten, kur norima įšvirkšti, gyvūno kailis praskiriamas. Sutepti odą spirtu arba jodu nebūtina. Reikia sugriebti odos klostę, įsmeigti adatą po oda kažkur 45˚ kampu ir suleisti švirkšto turinį.

Injekcijos į raumenis, kaip taisyklė, yra daromos į galinės kojos šlaunies raumenį išorinėje šlaunies pusėje. Tam šuo paguldomas ant šono užfiksuojant užpakalinę galūnę. Įsmeigti adatą reikia lygiagrečiai odos sluoksniui. 2/3 adatos ilgio įsmeigiama į raumenį, esantį vidury tarp klubo ir kelio sąnario, tarp šlaunikaulio ir užpakalinio šlaunies krašto. Tuomet švirkšto stūmoklis šiek tiek įtraukiamas. Jeigu švirkšte pasirodė kraujas, reiškia adata pateko į kraujagyslę arba įsmigo gana giliai ir kliudė kaulą, todėl ją reikėtų ištraukti ir įšvirkšti vaistus kitoje vietoje. Reikėtų pažymėti, kad adatos patekimas į didelę kraujagyslę arba į sėdmens nervą gali sukelti rimtas komplikacijas.

Suleidus vaistus, adata greitai pašalinama, o injekcijos vieta masažuojama vatos gumulėliu.

Kaip šuniui tepti kremus ir gydomuosius tepalus?


Tepalus ir kremus reikėtų tepti tik ant nuogų kūno vietų. Tam, kad suteptumėte odą, prieš tai reikia nukirpti kailį ir nuo odos pašalinti visus nešvarumus. Tepalai tepami nestoru sluoksniu naudojant tam skirtą mentelę arba tiesiog pirštu, užsidėjus pirštinę. Sutepta tepalu arba kremu vieta turi būti uždengta tvarsčiu arba, jei tvarsčio uždėti neįmanoma, uždėkite augintiniui specialią apykaklę. Tvarstis neturi būti užveržtas labai stipriai, kad netrukdytų kraujotakos sistemai, bet ir ne per silpnai, kad šuo negalėtų jo nutraukti ir nulaižyti tepalą arba kremą.

Taip pat skaitykite: Šunų ligos, Kada šunį vesti pas veterinarą?

Leave a Reply