Šunų viešbutis

Bendras šuns dresiravimo kursas: komanda „Gulėti“

Atliekant komandą „Gulėti“, šuo turi atsigulti ir, likdamas vietoje, nekeisti šios padėties iki kitos komandos. Šuo turi gulėti ant žemės apatine krūtinės dalimi ir pilvu, ištiesęs priekines letenas ir nepakreipdamas užpakalį į šoną. Gebėjimas tinkamai atsigulti šuniui turi didelę disciplinuojančią reikšmę: šioje padėtyje stipriausiai pasireiškia jo ilgalaikė ištvermė.

Atlikimo technika

Šuo tupi iš kairės dresuotojo pusės. Dresuotojas ištaria komandą „Gulėti“ ir tuo pačiu kaire ranka paspaudžia šuns pasturgalį, o dešine ranka nukreipia priekines letenas į priekį. Arba, paėmęs pavadėlį į dešinę ranką, timpteli jį atgal ir šiek tiek į priekį, tuo pačiu paspausdamas pasturgalį.

Kai tiktai šuo atlieka šią komandą, jis tuoj pat yra paskatinamas skanėstu ir komanda „Gerai. Gulėti“. Tokioje padėtyje šuo išlaikomas apytiksliai 10-15 sekundžių. Po 2-3 minučių pratimas pakartojamas. Pasiekus tai, kad šuo prie dresuotojo tiksliai atlieka komandą „Gulėti“, išsilaikydamas tokioje padėtyje daugiau, nei 3 minutes, pereinama prie komandos gestu.

Komandos „Gulėti“ gestas – tai greitas dešinės rankos, ištiestos į priekį pečių lygyje delnu žemyn, nuleidimas.

Vėliau, kai šuo ims gultis po pirmos komandos ir gesto ilgo pavadėlio atstumu, pereinama prie pratimo atidirbimo be pavadėlio. Laikas, kai šuo išsilaiko gulėdamas, prailginamas iki 5-10 minučių, o atstumas – iki 20-25 metrų.

Įgūdis yra išmoktas, jeigu šuo iš bet kokios padėties po pirmos dresuotojo, esančio 25 metrų atstumu nuo jo, komandos arba gesto, be klaidų atsigula ir išbūna šioje padėtyje 15 minučių iki leidžiančios pakeisti poziciją komandos.

Skatinimo skanėstų pagalba metodas

Šis metodas gali būti sėkmingai naudojamas dresuojant jaunus šunis, o taip pat šunis, kurie turi padidėjusią virškinamąją reakciją.


Dresuotojas patupdo šunį prie kairės kojos ir laiko pavadėlį kairėje rankoje prie antkaklio taip, kad šuo negalėtų atsistoti ir pajudėti į priekį. Į dešinę ranką dresuotojas ima skanėstą ir parodo jį šuniui. Kai tiktai šuo ims siekti skanėsto, dresuotojas ištaria komandą „Gulėti“ ir palaipsniui nuleidžia ranką su skanėstu žemyn, atitraukdamas ją į priekį nuo šuns. Stengdamasis pasiekti skanėstą, šuo atsigula. Po eilės tokių pratimų, šuo įgyja sąlyginį refleksą komandai „Gulėti“.

Taip pat skaitykite: Komanda “Pas mane”, Komanda “Šalia”

Leave a Reply