Šunų viešbutis

Šuo automobilyje

Vasara, šiltas oras, atostogos – tai ir iškylos gamtoje, ir išvykos į paplūdimį. Tačiau kai kuriems šunų šeimininkams tokios šeimyninės kelionės gali baigtis tragedija. Šeimininkai paprastai bando ir savo augintinį įtraukti į bendras šeimynines pramogas, tačiau ne visose vietose šunims leidžiama dalyvauti. Tokiu atveju nusprendžiama augintinį palikti automobilyje, o tai gali sukelti nepageidaujamas pasekmes. Šuniui tai gali virsti didele kankyne arba jis gali nugaišti nuo saulės smūgio.

Kuo šuniui pavojingas saulės smūgis?

Šunims labai kenksmingas saulės smūgis dėl to, kad jų organizmas vėsinasi ne prakaitavimo būdu, o kvėpuojant. Per daug intensyvus kvėpavimas gali sukelti visą eilę medžiagų apykaitos sutrikimų, kurių nepašalinus šunį gali ištikti šokas, koma, ar netgi mirtis.

Karštu oru šunys labai greitai tampa saulės smūgio aukomis pačiose įvairiausiose situacijose. Todėl kai kurių veislių šunims toks pavojus kyla dėl jų kailio – ilgas ir tamsus kailis sulaiko šilumą. Didesnis pavojus gauti saulės smūgį kyla šunims su plokščiu snukiu, tokiems kaip mopsai, pekino šunys. Taip pat pasisaugoti reikėtų didesnio svorio šunims ir kenčiantiems nuo širdies sutrikimų. Saulės smūgis neretai šunis ištinka po įtemptų fizinių pratimų. Visgi labiau paplitęs atvejis, kai šuo gauna saulės smūgį paliktas priparkuotoje mašinoje.

Automobilis kaip krosnelė

Daugelis žmonių net nenutuokia, kaip staigiai gali pakilti temperatūra uždarytame automobilyje esant karštam orui. Metalinis paviršius kaitinant saulei greitai įšyla ir tampa panašiu į krosnelę. Jeigu langai uždaryti, mašina įkaista dar greičiau. Uždaryti langai, visų pirma, praleidžia saulės spindulius į mašiną, tačiau neleidžia jiems išeiti, taip sukeldami šiltnamio efektą. Antra, uždari langai neleidžia patekti į vidų šviežiam orui, kuris galėtų sumažinti temperatūrą. Šiltu ir drėgnu oru temperatūra mašinoje uždarais langais, stovinčioje ant saulės, gali kilti greičiau nei po 1 laipsnį per minutę. Kildama tokiais tempais, temperatūra jau po kelių minučių šuniui tampa nepakeliama. Jeigu danguje yra debesų, mašina priparkuota šešėlyje, arba langai palikti atviri, iki įkaitimo gali prireikti truputį daugiau laiko. Tačiau karštą dieną perkaitimo pavojus visada išlieka. Netgi kai mašina juda, būtina užtikrinti gerą oro cirkuliaciją, ypatingai jeigu jūsų šuo yra galinėje „hečbeko“ tipo automobilio dalyje.

Ką daryti saulės smūgio atveju?

Šuo, ištiktas saulės smūgio, tampa vangus, sunkiai kvėpuoja arba net praranda sąmonę. Jo dantenos tampa tamsiai raudonos, pakyla temperatūra. Esant tokiai sunkiai būklei šuniui skubiai reikalinga veterinaro pagalba. O jums būtina pabandyti sumažinti augintinio temperatūra turimomis priemonėmis. Apipylimas šaltu vandeniu arba panardinimas į ledinę vonią gali išgelbėti šuns gyvybę. Kitu atveju galima pridėti užšaldytų ledukų arba šaldyto maisto pakuotę, suvyniotą į rankšluostį ar kitokią medžiagą, kad išvengti ledo sukeliamo nudeginimo. Greiti veiksmai gyvybiškai svarbūs jūsų augintiniui per kelias pirmąsias minutes. Pasistenkite kaip galima greičiau atvežti šunį į veterinarijos kliniką, negaiškite laiko mėgindami padėti patys. Galite laikyti pridėję atšaldytas pakuotes pakeliui į kliniką, tačiau būkite atsargūs ir neperšaldykite šuns. Jei jums kyla abejonių, laikykite šunį šaltai tik 10 min.

Kaip apsaugoti šunį nuo saulės smūgio?


Kai saulės smūgio pavojus lauke yra didelis, geriau savo šunį palikite namuose, kur jis jausis pakankamai komfortiškai. Tačiau jei visgi jūs turite kuriam laikui palikti šunį mašinoje, naudokitės šiomis atsargumo priemonėmis. Priparkuokite mašiną pavėsyje. Užtikrinkite papildomą apsaugą, uždengdami stiklus rankšluoščiu ar pledu. Palikite atvirus langus tiek, kad patektų oro srautas. Patikrinkite, ar šuo negalės iššokti pro pradarytą langą. Įtaisykite ventiliacines groteles, uždengiančias atidarytą langą. Tokios grotelės suteikia ventiliaciją ir neleidžia šuniui ištrūkti iš automobilio. Pasiekiamoje šuniui vietoje palikite pilną dubenėlį vandens. Niekuomet nepalikite šuns vieno mašinoje ilgiau nei 10 minučių.

Taip pat skaitykite: Kaip suprasti, kad šuo susirgo?, Kada šunį vesti pas veterinarą?

Leave a Reply