Šunų viešbutis

Kuo negalima šerti šuns?

Mūsų kasdien vartojami įprasti maisto produktai ir maisto medžiagos yra naudingi žmogaus organizmui. Tačiau kai kurie iš jų gali sukelti pavojų ir būti negalavimų priežastimi šunims. Taip yra dėl skirtingos žmonių ir šunų medžiagų apykaitos. Nuo vienų produktų augintiniui gali sunegaluoti skrandis, nuo kitų jis gali sunkiai susirgti ar net nugaišti. Todėl būtina kruopščiai laikytis šunų mitybos taisyklių ir pagal jas sudaryti racioną. Tam padės sąrašas produktų, kurių reikėtų vengti šeriant šunis.

Neleistini produktai

Šokoladas turi teobromino – medžiagos, kuri sukelia vėmimą, viduriavimą, per tankų šnopavimą, dažną šlapinimąsi, sukelti širdies smūgį, hiperaktyvumą ar augintinio nugaišimu. Neigiami padariniai priklauso ir nuo duoto šokolado kiekio, rūšies bei šuns svorio.

Kava (kofeinas) kenkia panašiai kaip šokoladas. Kofeinas sukelia tuos pačius negalavimus šuniui kaip ir teobrominas.

Alkoholis šunims kaip ir žmonėms sukelia vėmimą, viduriavimą, pusiausvyros bei kvėpavimo sutrikimus, komą ir mirtį. Būdami mažesnio svorio, šunys greičiau nei žmonės apsvaigsta ir apsinuodija.

Tabakas turi nikotino, kenkiančio virškinamajai ir nervų sistemoms. Jis gali sukelti širdies ritmo sutrikimą, komą ir mirtį.

Svogūnai, česnakai sukelia virškinamojo trakto sutrikimus. Jei duosite augintiniui 600-800 gramų šių produktų vienos porcijos metu ar kelias dienas iš eilės, gali būti pažeisti raudonieji kraujo kūneliai.

Grybai gali turėti toksinų, kenkiančių vidaus organams ir sukelti mirtiną toksinį šoką.

Makadamijos riešutai turi nežinomų toksinų, sukeliančių šiuos negalavimus: silpnumą, dusulį, drebulį, galūnių tinimą. Jų dažnai pasitaiko sausainiuose, todėl būkite atsargūs šerdami savo šunį.

Vynuogės ir razinos turi nežinomų toksinų, kurie gali sukelti inkstų sutrikimus.

Avokadai turi persino, kuris sukelia vėmimą, viduriavimą ir kartais padidina širdies apkrovą.

Persimonuose esančios sėklos gali sukelti vidurių užkietėjimą ir plonosios žarnos uždegimą.

Persikų ir slyvų kauliukai gali užkimšti virškinamąjį traktą.

Kanapės gali pakenkti nervų sistemai, sukelti vėmimą ir širdies ritmo sutrikimus.

Pienas ir pieno produktai kenksmingi dėl juose esančios laktozės. Šunys neturi pakankamo kiekio fermento laktazės, kuris padeda suvirškinti laktozę, nuo kurios atsiranda pilvo pūtimas, viduriavimas ir kiti virškinimo sutrikimai.

Kaulai gali sukelti dusulį arba kramtant subyrėti į aštrius gabalėlius, kurie įstringa šuns skrandyje.

Kukurūzų burbuolės yra vienas iš produktų, dažniausiai sukeliančių žarnyno sutrikimus. Šunys atsikanda per didelį gabalą ir praryja jo nekramtydami. Kukurūzai skrandyje yra suvirškinami, o burbuolė lieka ir sutrikdo plonosios žarnos veiklą. Tuomet ją tenka šalinti chirurginiu būdu, kitaip tokia situacija gali baigtis augintinio mirtimi.

Apyniai turi nežinomą komponentą, sukeliantį dusulį, širdies ritmo sutrikimą, kūno temperatūros pakilimą, priepuolius ir mirtį.

Lašišos ir upėtakiai dažnai turi parazitų, kurie verdant ar kepant nežūsta. Žmonėms jie nežalingi, tačiau šunims gali pakenkti.

Vištienos kaulai gali įstrigti gerklėje.

Žali kiaušiniai turi fermento avidino, trukdančio vitamino B įsisavinimui ir gali pakenkti odai bei kailiui. Žali kiaušiniai gali būti užkrėsti salmonelėmis.

Žalia žuvis gali sukelti vitamino B trūkumą. Dėl to šuo praranda apetitą, prasideda traukuliai ir gali baigtis mirtimi. Šie požymiai pasireiškia šeriant žalia žuvimi reguliariai.

Kačių maistas turi per daug proteinų ir riebalų, todėl netinka šunims.

Žmonėms skirti maisto papildai, turintys geležies gali pažeisti skrandžio sienelę ir pakenkti kepenims bei inkstams.

Kaip išvengti apsinuodijimo?

Jei kartą šėrėte savo šunį vienu iš kenksmingų produktų ir jis neapsinuodijo, nereikėtų manyti, kad jis nepakenkė. Kai kurie pavojingi jūsų augintiniui produktai turi savybę kauptis organizme. Todėl jei duosite mažą kiekį, galbūt augintinis neapsinuodys, bet didesnė dozė jam gali būti kenksminga ar net mirtina.

Norint apsaugoti augintinį nuo apsinuodijimo stalo atliekomis ar maisto likučiais, konteinerį su jais reikėtų laikyti uždarą, prie kurio šuo negalėtų patekti.

Neleiskite savo šuniui ėsti numestų maisto likučių, kuriuos jis randa besimėtančius ant žemės lauke.

Ką daryti apsinuodijus augintiniui?


Jei jūsų augintinis apsinuodijo ir elgiasi neįprastai, nedelsiant kreipkitės į veterinarą. Požymiai, rodantys apsinuodijimą, yra silpnumas, koordinacijos praradimas, mieguistumas, putojimas iš nasrų.

Taip pat skaitykite: Patarimai, kaip šerti šunis

Leave a Reply