Šunų viešbutis

Šuns letenėlių priežiūra

Letenų būklė tiesiogiai priklauso nuo šuns bendros būklės. Jų priežiūra yra paprasta — plovimas, nagų kirpimas ir periodiškos apžiūros.

Letenų priežiūra žiemą

Žiemos metu tenka susidurti su druskomis, kurios neigiamai veikia letenas. Oda tarp pirštų yra labai jautri todėl druskos ją gali net nudeginti. Taip pat ir vasarą šarminiai dirvožemio elementai dirgina jautrią letenų odą ir gali sukelti egzemą, nudegimą. Dėlto žiemą po kiekvieno pasivaikščiojimo lauke letenų pagalvėles reikia nuplauti vandeniu. Alternatyva dažnam plovimui gali būti specialūs batukai dedami prieš kiekvieną pasivaikščiojimą.

Nagų priežiūra

Nagai — tai tvirti odos dariniai, sudaryti iš mirusių epitelio ląstelių bei didelio kiekio keratino. Šunų nagai yra atviri. Po keratino apvalkalu, nage yra gyvasis audinys, kuriame daug kraujo ir nervų galūnėlių. Išorinius nago kraštus liečia oda, kuri suteikia atramą — tai sukuria įprastą letenų išvaizdą. Kai šuo nepakankamai vaikšto arba vaikšto ant minkšto, slidaus paviršiaus, letenų forma išsikreipia. Pernelyg ilgi nagai gali sukelti pirštų falangų ar kulkšnų problemas. Kreivų pirštų, čiurnų pažeidimų ar neteisingų judesių priežastis gali būti netinkamai prižiūrėti nagai. Ilgalaikė nagų nepriežiūra gali sukelti didelius kojų ar net šuns elgesio pakitimus.

Reikia laiku ir tinkamai apdailinti nagų kraštus. Svarbu atsargumas — per trumpai ar per smailiu kampu nukirpti nagai gali pažeisti letenos minkštuosius audinius, sukelti skausmą, kraujavimą, šuo gali pradėti bijoti procedūrų daromų letenoms.

Idealu, kai nagai nuolat yra patrumpinami ir, šuniui stovint ant lygaus paviršiaus, jie būna šiek tiek pakelti nuo žemės.

Kartais šuns nagai gali suskeldėti. Tuo atveju nagų kraštus reikia sulyginti žirklutėmis ir patepti riebalais ar maitinamuoju kremu.

Pirštų pagalvėlės

Pirštų paglvėlės yra minkšti odos dariniai. Jų funkcija — sumažinti sąnarių krūvį judant. Normaliai letenėlių apačia yra švelni ir lygi. Jei ji grublėta, šiurkšti, reiškias šuo per daug laiko praleidžia ant lygaus paviršiaus (linoleumo ar parketo).


Ar šuo turės problemų su letenomis priklauso ir nuo paveldimumo bei mitybos. Pavyzdžiui šiaurės veislių šunų (Sibiro Huskiai, Aliaskos Malamutai, Huskiai) organizmai sunkiai pasisavina cinką. Todėl jų mityboje neturi trūkti cinko, nes jis gerina letenų pagalvėlių bei nagų būklę.

Taip pat skaitykite: Sezoninės problemosKaip prižiūrėti šunų ausis?

Leave a Reply