Šunų viešbutis

Šuns dantys

Suaugęs šuo turi 42 dantis. Dvidešimt iš jų yra ant viršutinio žandikaulio, o likę dvidešimt du – ant apatinio. Šuneliai turi dvidešimt aštuonis pieninius dantis, kurių yra po keturiolika ant kiekvieno žandikaulio.

Pieniniai dantys

Daugumos veislių šunelių dantys, kurie vadinami pieniniais, atsiranda šiek tiek vyresniame, nei trys savaitės, amžiuje. Jie minkštesni ir daug aštresni, nei nuolatiniai dantys, kurie atsiranda vėliau. Pieniniai dantys labai trapūs.

Pieninių dantų komplektas visiškai iškrenta sulaukus penkių-šešių savaičių amžiaus. Pirmosios atsiranda viršutinės iltys. Jas, dar nepasirodžiusias, galima užčiuopti per dantenas. Besikalant šunelių dantukams jiems norisi kandžioti ir kramtyti, bet taip pat ir čiulpti. Jų dantenos tuo metu būna labai jautrios, jos lengvai pažeidžiamos infekcijomis ir traumomis, todėl reikia atidžiai stebėti, ką šunelis ima į dantis.

Dantų kaita

Nuolatiniai dantys prasikala ir pakeičia pieninius tarp 12-os ir 16-os savaitės. Nuolatiniai dantys auga greitai ir jų augimas sustoja tiktai tuomet, kai jie pasiekia priešais esančio žandikaulio dantis. Nuolatinių dantų, kurie paprastai išstumia pieninius, prasikalimas šuneliui gali būti labai skausmingas ir sudėtingas.

Svarbu, kad dantų kaitos metu šuneliui būtų duodama kramtyti ką nors kieto, kad ir morką arba obuolį, kad visi pieniniai dantys iškristų laiku.

Nuolatiniai dantys

Nuolatiniai dantys prasikala trijų-keturių mėnesių amžiuje. Pirmieji atsiranda du viršutiniai centriniai kandžiai. Pilnas nuolatinių dantų komplektas turi atsirasti atėjus šeštam mėnesiui.

Suaugusių šunų dantys skirstomi į kandžius, iltinius, kaplius ir krūminius dantis. Priekyje, nuo žandikaulio vidurio į dešinę ir į karę, yra po tris kandžius, po vieną iltį, keturi kapliai ir krūminiai (du ant viršutinio ir trys ant apatinio žandikaulio).

Patys didžiausi dantys yra ketvirtasis viršutinio žandikaulio kaplys ir pirmasis viršutinis krūminis dantis. Šie dantys vadinami „plėšrūniniais“ arba „mėsėdžiais“.

Kalto tipo kandžių pagalba šuo atkanda maistą ir apkramto kaulus. Iltys jam reikalingi, kad sugriebtų maistą ir atplėštų nuo jo gabalus. Iltys taip pat naudojamos patiems skaudžiausiems įkandimams atlikti ginantis arba puolant.

Aštriais kaplių kraštais gyvūnas suplėšo stambius mėsos gabalus ir sutraiško kaulus, o plačių ir plokščių krūminių dantų pagalba šuo maistą sukramto.

Kaip pagal dantų spalvą nustatyti šuns amžių?

Pagal dantų (kandžiai ir iltiniai) būklę taip pat galima nustatyti šuns amžių. Su amžiumi dantų spalva keičiasi:


  • iki keturių metų – balti ir švieži;
  • 4 metai – praranda savo šviežumą ir spalva pasikeičia į matinę;
  • 5 metai – pagelsta;
  • nuo šešių metų šuns amžių pagal dantis nustatyti sudėtinga.

Taip pat skaitykite: Šunų dantų ligosKaip išskirti besipešančius šunis

Leave a Reply