Šunų viešbutis

Kačių salmoneliozė (paratifas)

Terminu salmoneliozė vadinami visi infekciniai gyvūnų, paukščių ir žmonių susirgimai, kurių sukėlėjai yra įvairios bakterijų ir salmonelės giminės rūšys. Liga charakterizuojama septicemijos ir toksemijos požymiais, virškinamojo ir kvėpavimo organų pažeidimais. Salmoneliozė yra pavojingiausia 1-2 mėnesių amžiaus kačiukams. Suaugusios katės taip pat rizikuoja užsikrėsti, tačiau salmoneliozė jų tarpe sutinkama rečiau, kas susiję su geriau išvystytu imuniniu barjeru, kuris susiformuoja virškinamajame suaugusios katės trakte.

Etiologija

Sukėlėjai yra Enterobakterijų šeimos, kuri sudaryta iš 20 genčių, atstovai. Šį susirgimą katėms dažniausiai sukelia trys salmonelių tipai – S. enteritidis, S. typhimurium, S. suipestifer. Pagrindinis salmonelių perdavimo žmonėms ir katėms būdas – per infekuotus gyvulinės kilmės maisto produktus. Salmonelės ilgą laiką išgyvena išorinėje aplinkoje: vandenyje iki 120 dienų, mėsoje ir mėsos gaminiuose – nuo 2 iki 4 mėnesių, užšaldytoje mėsoje – iki 1 metų, piene – iki 10 dienų (šaldytuve – iki 20 dienų), svieste – iki 4 mėnesių, sūriuose – iki 1 metų, dirvožemyje – iki 18 mėnesių. Piene ir mėsos produktuose bakterijos sugeba ne tik išlikti, bet ir daugintis, tuo pačiu nekeisdamos produkto išorinio pavidalo ir skonio. Sūdymas ir rūkymas veikia jas tik labai nežymiai. Infekuoti kiaušiniai pagal savo išorinį pavidalą, kvapą ir skonį absoliučiai nesiskiria nuo įprastų kiaušinių.

Salmonelės patekimas į katės organizmą su maistu mėsėdžiams gyvūnams pirmiausiai sukelia paslėptą (latentinę) infekciją, liga praktiškai nekaip nepasireiškia. Gyvūnai, sergantys latentine infekcija, išskiria sukėlėjus kartu su išmatomis, tačiau tai vyksta nepastoviai ir bakterijų koncentracija būna nedidelė. Latentine infekcija sergančių kačių salmonelės išsiskiria ne tik išmatose ar žarnyno sudėtyje, bet ir limfiniuose mazguose ir kituose vidaus organuose. Jei tokie gyvūnai yra veikiami neigiamais faktoriais, jų organizmo pasipriešinimas krenta ir pasireiškia simptomai, charakteringi kačių salmoneliozei.

Katėms pasireiškiantys šios ligos simptomai be galo įvairūs ir dažnai pasunkina galimybę tiksliai nustatyti diagnozę, jei nenaudojami laboratoriniai tyrimai. Inkubacinis periodas svyruoja nuo 12-24 val. iki 3 ir daugiau parų.

Yra skiriama ūminė, prieš ūminė ir chroniška ligos tėkmė. Esant chroniškai ligos tėkmei, gyvūnas atsisako maisto, katė susijaudinusi, bet ši būsena greitai pasikeičia į prislėgtumą. Bendra katės kūno temperatūra pakyla iki 41-42˚C ir, nestipriai svyruodama, laikosi šiame lygyje visos ligos metu. Gyvūnui atsiranda viduriavimas, kartais vėmimas. Kačiukai ilgiau gulinėja, jų akys įdumba, ašaroja. Komos būsenoje 2-3-čią ligos dieną gyvūnas gali mirti.

Pasireiškiant prieš ūminei ligos tėkmei, dažniausiai sutinkami ūmiai išreikšti skrandžio ir žarnyno funkcijų sutrikimai, pakyla kūno temperatūra (iki 40-41˚C), katė praranda apetitą, būna prislėgtos būsenos. Gyvūno fekalijos tampa skystomis arba vandeningomis su gleivių, o kartais – net kraujo, priemaišomis. Neretai pastebimi rinito ir bronchopneumonijos požymiai. Gyvūnas žūsta 7-14-tą dieną. Išsekimas aiškiai matomas.

Esant chroniškai ligos tėkmei, viduriavimas keičiasi su vidurių užkietėjimu. Papildomi simptomai – anemija ir pūlinis konjunktyvitas: gyvūnas miršta po 3-4 savaičių stipriai pasireiškiant išsekimui.

Diagnozė

Salmoneliozės susirgimai nustatomi laboratorinių tyrimų pagalba ištyrinėjus kliniko-epizootologinius duomenis. Ligos diagnozė tik pagal klinikinius požymius sudėtinga.

Gydymas

Gydant enteritus, kuriuos sukelia salmoneliozė, pagrindinį dėmesį būtina skirti simptomų terapijai. Imamasi veiksmų, kurie nukreipti į organizmo dehidratacijos sustabdymą. Toksinės infekcijos atveju atliekama organizmo detoksikacija. Atliekant antibakterinę terapiją vartojamas furazolidonas, biseptolas arba kiti sulfanilamidiniai preparatai, taip pat – antibiotikai: levomicetinas, oksitetraciklinas, ampicilinas. Jie sumaitinami katei kasdien 4-6-ių dienų periodu.

Taip pat skiriami gliukokortikoidai ir antihistamininiai preparatai.

Visais atvejais parodyti preparatai, kurie padidina organizmo reakciją.

Profilaktika


Būtina laikytis besilaukiančių ir maitinančių kačių, taip pat jų kačiukų, ypatingai pirmaisiais 2 maitinimo mėnesiais, laikymo ir maitinimo taisyklių. Šiuo atsakingu periodu kačiukus reikėtų maitinti geros kokybės mėsos ir žuvies ėdalais, būtinai įtraukiant į racioną kiaušinius, pieną, daržoves, žalumynus. Keičiant atskirus ėdalus negalima staigiai pereiti nuo vieno maisto prie kito, ypatingai pirmosiomis maitinimo dienomis. Vakcina kačių salmoneliozės profilaktikai dar nėra pagaminta.

Taip pat skaitykite: Apetito dingimas katei. Atsisakymas ėstiKačių ligos, pavojingos žmogui

Leave a Reply