Šunų viešbutis

Kodėl katė įdėmiai spokso į akis?

„Na kodėl ji į mane taip spokso?“ – šį klausimą užduoda sau daugelis kačių augintojų. Pasistenkime išsiaiškinti tai pagal savo augintinių elgesį.

Katės mėgsta nutaisyti reikšmingą žvilgsnį ir įdėmiai žiūrėti jums į akis. Tokiu metu taip ir norisi paklausti: „na ko tu nori?“.

Kuo skiriasi žmonių ir gyvūnų žvilgsnis?

Žinduoliai retai fiksuoja žvilgsnį vienas į kitą arba į žmogų, kuriuo jis pasitiki. Taip atsitinka dėl to, kad tik labai mažai gyvūnų pasižymi tomis tinklainės savybėmis, kurios žmogui leidžia matyti daiktus aiškiai.

Žmogaus tinklainės centrinė dalis suteikia galimybę matyti aiškų vaizdą, o periferinį – miglotą; nes mūsų akys nuolat pereina nuo vieno taško prie kito, iš eilės fiksuodamos kiekvienoje tinklainės centrą (centrinį fokusą). Mes visai nematom viso apimančio mūsų žvilgsnį vaizdo taip pat aiškiai, kaip jis matomas nuotraukoje. Didžiosios daugumos gyvūnų centrinės ir periferinės tinklainės dalių funkcijos skiriasi ne taip ryškiai, kaip žmogaus. Kitais žodžiais tariant, pirmosios suteikia mažiau, antrosios – daugiau ryškesnį vaizdą. Būtent todėl gyvūnas „žvilgsnis į niekur“ būna dažnesnė būsena nei žmonėms.

Jeigu gyvūnas ilgam palieka žvilgsnį į kažką konkretaus, tai reiškia arba baimę, arba tam tikrus ketinimus. Vienas į kitą gyvūnai žiūri įdėmiai prieš imdamiesi ryžtingų veiksmų, bijodami arba išreikšdami susirūpinimą.

Išanalizuokite, dėl kokios priežasties katė galėtų į jus žvelgti įdėmiai. Štai keletas iš galimų variantų:

  • Katė laukia iš jūsų tam tikrų veiksmų, pavyzdžiui, kad ją pašertumėte, ar paglostytumėte;
  • Katė analizuoja jūsų elgesį, kad išsiaiškintų jūsų ketinimus arba jūsų santykius su ja ar su situacija. Gali būti, kad dėl kokios nors priežasties katė jūsų bijo;
  • Katė su jumis konkuruoja, kad nustatytų – kuris svarbesnis. Turėkite omenyje, kad ilgą įdėmų žvilgsnį į save katė gali priimti kaip agresiją ir priklausomai nuo katės charakterio gali netgi pulti.

Taip pat skaitykite: Katės akių kalbaKačių regėjimo ypatumai

Leave a Reply