Šunų viešbutis

Tariamas šunų nėštumas

Kartais praėjus kelioms savaitėms po rujos atsiranda kalytės nėštumo požymiai, bet vėliau paaiškėja, kad iš tikrųjų augintinė nėra nėščia. Šis reiškinys vadinamas tariamu nėštumu.

Kodėl šunims kyla tariamas nėštumas ir ar ši būsena yra pavojinga gyvūnui?

Tariamas nėštumas atsiranda praėjus kelioms savaitėms po rujos neveistoms arba neapvaisintoms kalytėms. Pasireiškus tariamam nėštumui šuo elgiasi taip, lyg lauktųsi; be elgesio pakyčių pasireiškia ir fiziniai nėštumo simptomai. Tokią būseną galima pastebėti pas daugelį skirtingų gyvūnų, bet tarp šunų tariamas nėštumas labiausiai paplitęs ir ryškiai išreikštas.

Tariamas šunų nėštumas – tai susirgimas. Tai nėra nei patologija, nei anomalija. Ši būsena yra susijusi su hormoniniu disbalansu, atsiradusiu kalytės kūne po rujos. Nepriklausomai nuo to, ar ji buvo apvaisinta, ar ne, po rujos šuns organizme ima gamintis tie patys hormonai, kurie atsiranda ir esant nėštumui: sumažėja hormono progesterono kiekis, o prolaktino kiekis atvirkščiai – staigiai padidėja. Hormoniniai pakitimai ir iššaukia nėštumo simptomų atsiradimą.

Pasireiškus tariamam šuns nėštumui, pieno liaukos pabrinksta, kai kuriais atvejais netgi prasideda laktacija. Gali atsirasti apetito pakitimai: šuo ima žymiai daugiau ėsti ir gerti, arba atvirkščiai – atsisako maisto. Elgesys taip pat pakinta: šuo ima ruošti „lizdelį“ iš skudurų, popieriau ir kt., dažniausiai – nuošalioje vietelėje. Gyvūnas reiškia motinišką aktyvumą skirtingiems daiktams (apavui, žaislams ir kt.). Kalytė gali tapti nerami, nervinga, nenustygstanti, mažai judėti ir nenoriai žaisti. Kartais šuo aktyviai ima meilintis šeimininkui, bet elgiasi agresyviai kitų šunų atžvilgiu (ypač – kitų kalyčių).

Kaip gydyti tariamą nėštumą ir iš viso, ar reikia tai daryti?

Iš esmės, tariamas šunų nėštumas po kurio laiko praeina pats ir be jokių pasekmių – hormoninis balansas grįžta į normą. Bet šeimininkui reikėtų pasirūpinti tuo, kad kalytės pieno gamyba sumažėtų. Tam reikia sumažinti gyvūnui maisto ir vandens vartojimą ir šiam laikui atsisakyti sauso ėdalo.

Kai kurios kalytės tariamo nėštumo metu pačios stimuliuoja laktaciją, išlaižydamos sau pilvą arba kandžiodamos pieno liaukas. Negalima šuniui leisti tai daryti. Kai kurie šeimininkai apriša šuns pilvą medžiagos skiaute arba bintu, kad ji negalėtų pasiekti spenių. Bet standus raištis atvirkščiai, gali stimuliuoti pieno išskyrimą, todėl patikimesnis ir saugesnis metodas – aprengti šunį specialia apykakle, kuri paprastai naudojama po operacijų, kad gyvūnas nelaižytų siūlių.

Tariamo nėštumo metu reikėtų dažniau eiti su augintine pasivaikščioti. Pirma, fiziniai krūviai gerina šuns būseną ir skatina laktacijos pabaigą. Antra, ilgo pasivaikščiojimo metu šuo neturi laiko galvoti apie išgalvotus šunyčius.

Pasireiškus sudėtingai tariamo nėštumo eigai, simptomų nuslopinimui veterinaras gali skirti hormoninę terapiją. Bet gydymas hormonais – tai kraštutinė priemonė, kurios negalima imtis, jei to neleido veterinaras. Hormoninių preparatų naudojimas turi būti atliekamas griežtai prižiūrint veterinarui po tikslios diagnozės patvirtinimo – jeigu nėštumas nėra tariamas, o tikras, hormonai gali sukelti persileidimą.

Ar gali sterilizacija padėti susitvarkyti su tariamo nėštumo simptomais?

Atlikinėti operaciją šuns tariamo nėštumo metu nerekomenduojama – tokiu būdu simptomų neatsikratysite, o atvirkščiai, galite tik pabloginti situaciją. Bet reikėtų pamastyti apie kalytės sterilizaciją po tariamo nėštumo, kad ši būsena nesivystytų – ypač tuomet, kai tariami nėštumai šuniui pasireiškia dažnai, susirgimo eiga sudėtinga, o šunelių turėti jūs neplanuojate.


Tariamas šunų nėštumas – tai absoliučiai normalus reiškinys, su kuriuo anksčiau ar vėliau gali susidurti bet kuris šunų augintojas. Svarbu žinoti, kaip prižiūrėti šunį šiuo periodu, kad kuo labiau palengvintumėte jos būseną.

Taip pat skaitykite: Sezoninės problemosŠunų elgesys visuomenėje

Leave a Reply