Šunų viešbutis

Įdomūs faktai apie šunis

1. Šunų genai padalina visas veisles į keturias grupes

Trys iš jų, biologiškai esančios daugmaž šiuolaikinės, priskyrė šunims tokias specializuotas funkcijas, kaip apsauga, gyvulių ganymas ir medžioklė. Ketvirtoji grupė savo gentiškomis šaknimis siekia daug gilesnę praeitį, nei pirmosios trys. Šie šunys labiausiai iš visų saviškių biologiškai artimi savo protėviams vilkams.

2. Šunų regėjimas nėra pritaikytas atskirti spalvas

Šunys neturi pilnaverčio spalvas atskiriančio regėjimo. Šunys-vedliai negali atskirti raudono šviesoforo signalo nuo žalio, todėl jie orientuojasi pagal judėjimo srautą. Iš šunų geriausią regą turi kurtai.

3. Matymo ypatybės

Šunys suvokia besiartinantį objektą geriau, negu žmonės, tačiau supranta mažiau objekto detalių. Jeigu objektas yra toli ir yra statiškas, tai šuniui jis praktiškai yra nematomas. Tyrimai parodė, kad šuo nemato savo šeimininko, jeigu jis stovi 300 m atstumu ir nejuda. Bet iš kitos pusės, šuo mato žmogų kilometro atstumu, jeigu jis mosuoja rankomis. Šunys turi platesnį matomumą, negu žmonės. Skalikai mato 270 laipsnių kampu, nors įprastai šunys turi 250 laipsnių matomumą. O štai žmogaus matomumo galimybės siekia tik 180 laipsnių.

4. Akis turi tris vokus

Kiekvienas šuo turi tris akių vokus: viršutinį, apatinį ir šoninį, kuris yra paslėptas vidiniam akies kamputyje. Trečiasis vokas gali išplaukti iš šono ir padengti akį tam, kad išvalytų akies paviršių.

5. Šuo turi 42 dantis

Šešias poras aštrių kandžių priekyje. Dvi poras didelių ilčių. Kiti dantys – kapliai ir krūminiai. Kandžiai ir iltys šuniui yra ypatingai reikalingi – jais šuo atkanda ir suplėšo maistą.

6. Kam šuniui liežuvis

Liežuvis nukreipia maistą į gerklę, reikalingas išlaižant kailį ir reguliuojant temperatūrą. Perkaistant kūnui šuo ištraukia liežuvį ir atsivėsina. O štai prakaituoja šunys pro letenų pagalvėles. Pro odą išsiskleidžia tik labai nedaug prakaito.

7. Šuo atskiria 500 000 kvapų

Šuns uoslė puikiai išvystyta. Šuo nuolatos uosto orą, žemę ir aplinkinius daiktus tam, kad susiorientuotų pasaulyje. Galvos smegenyse uoslės centras yra ant šuns kaktos tiesiai virš akių. Skirtingų šunų uoslės lygis yra skirtingas. Žinoma, kad apskritai šuo skiria apie pusę milijono kvapų, tuo tarpu žmogus – tiktai kelis tūkstančius.

8. Žmogus ir šuo turi daug bendro


97% žmogaus ir šuns genų struktūros yra tokia pati. Todėl gana elementaru, kad mes palaikome gerus santykius su savo artimais giminaičiais.

Taip pat skaitykite: Lyderiavimas šunų gaujojeŠuniški pokalbiai

Leave a Reply