Šunų viešbutis

Ką daryti katei nukritus iš aukštai?

Gyvenant daugiaaukščiuose namuose, katės dažnai krenta iš aukštai. Tai susiję su kačių pomėgiu aukščiui. Lipdami ant balkonų turėklų, orlaidžių, sedėdami prie atvirų langų katės rizikuoja iškristi, susidomėjus skrendančiu paukščiu arba muse. Būkite dėmesingi, esant galimybei statykite tinklus ant langų, bet turėkite omenyje, kad katės gali juos suplėšyti.

Dažniausiai katės patiria traumas netikėtai ir svarbu sugebėti suteikti pirmąją pagalbą tokioje situacijoje. Svarbiausia nepasimesti tokioje situacijoje.

Jeigu nelaimė vis tik nutiko ir katė nukrito iš aukštai, pirmiausia įvertinkite pažeidimų laipsnį. Jeigu aukštis nedidelis (iki 5-to aukšto), katė nusileido į pusnį, krūmą, ant vejos, sužeidimai bus minimalūs. Jeigu aukštis buvo didelis ir nusileidimo paviršius kietas, tai katei prireiks veterinaro pagalbos.

Krentant dažnausiai nukenčia kačių galva (traumos, sutrenkimai), stuburas (lūžiai), vidaus organai (kraujavimas, sumušimas) ir galūnės (lūžiai).

Esant stipriems sumušimams arba stuburo lūžiams katės letenos nejuda ir kabo. Jeigu pažeisti vidaus organai, galimas kraujavimas iš burnos, nosies, žarnyno. Stebimas pilvo padidėjimas ir skausmingumas. Lūžius galima nustatyti vizualiai pagal kaulo iškrypimą ir padidėjusi jautrumą prisilietimams. Esant tokiems simptomams ar užuominoms į juos, reikia nedelsiant kreiptis į veterinarą.

Transportuojant katę, reikia atsižvelgti į visų prisilietimų prie katės skausmingumą. Todėl imti ant rankų kaip įprastai nereikia. Be to, jausdama skausmą katė priešinasi ir kandžiojasi, tokiu būdų dar labiau save kankindama.

Priartėjus prie katės, nedarykite staigių bandymų ją paimti. Pasistenkite atsargiai užfiksuoti galvą, kad išvengti įkandimų ir tik po to atsargiai pakiškite po ja ranką, o dar geriau lentelę arba tankų audinį. Kuo mažiau pasikeis kūno padėtis pernešant katę, nukritusią iš aukštai, tuo geriau. Esant galimybei pabandykite sustabdyti kraujavimą.

Esant galūnių lūžiams galima uždėti įtvarą ir sutvarkyti žaizdą. Tačiau jeigu įtariamas stuburo arba dubens lūžis (visiškai nejudančios galūnės), neteisingas uždėtas įtvaras ar tvarstis gali tik pakenkti. Tokiu atveju padėti gali tik gydytojas.

Jeigu pas katę nėra matomų traumų požymių, esant galimybei vis tiek parodykite ją veterinarui, nes dažnai traumos būna užslėptos ir vėliau gali atsirasti komplikacijų.

Katę maitinkite lengvai virškinamu maistu ir stebėkite temperatūrą, kvėpavimą, elgesį, šlapinimąsį ir kitus fiziologinius sveikatos rodiklius.


Jeigu praėjus keletai dienų nuo kritimo katės savijauta negerėja, tai rodo, kad katė patyrė traumas arba smegenų sukrėtimą ir jai būtina gydytojo pagalba.

Taip pat skaitykite: Apetito dingimas katei. Atsisakymas ėstiKeliaujame kartu su kate

Leave a Reply