Šunų viešbutis

Antkaklio žala šuniui

Antkaklio zala suniuiŠuns kaklą sudaro jautrūs ir fiziologiškai svarbūs organai, kurie atsako už bendrą fizinę šuns būklę. Pavyzdžiui, skydliaukė yra šuns kakle, žemiau gerklų. Tik vienas antkaklio trūkčiojimas gali sukelti didelę žalą jūsų augintinio sveikatai.

Kai mes antkaklį naudojame kartu su pavadėliu, mes fiziškai labai apkrauname gyvūno kaklą. Pavyzdžiui, kai šuo ar jūs staiga truktelsite už pavadžio, ar kai šuo pats pastoviai traukia pavadėlį. Šunys turi aukštą skausmo slenkstį, o tai reiškia, kad jūs negalėsite greitai nustatyti, jog antkaklis jūsų šuniui kelia skausmą.

Dažniausiai minimas pagrindinis argumentas antkaklio naudai – pas šunį tvirtas ir stiprus kaklas. Buvo manoma, kad tuo šuns kaklas skiriasi nuo žmogaus. Iš tikrųjų, visų gyvūnų kaklai, įskaitant šuns šeimos atstovus, fiziologiškai identiški Homo Sapiens kaklams. Šuns kaklas toks pat jautrus kaip ir mūsų.

Grėsmės šuns sveikatai naudojant antkaklį

Traukiant pavadėlį, prisegtą prie antkaklio, spaudžiamas kaklas ir pas šunis žymiai padidėja kraujo spaudimas galvos smegenyse. Tuo pačiu smegenyse mažėja kraujotaka ir didėja akispūdis, tai gali pabloginti akių sveikatą ir sukelti glaukomą.

Be problemų, susijusių su akims, gali kilti problemų su ausimis, taip pat su skydliaukės veikla. Tempiant pavadėlį apribojamas kraujo ir limfos tekėjimas, antkaklis spaudžia kaklą skydliaukės vietoje, prasideda uždegimas ir išsivysto gipotireozė.

Staigiai ir stipriai tempiant pavadėlį ir smaugiant kaklą galimas stuburo kanalo susiaurėjimas ir nugaros smegenų pažeidimas. Be to, galimas nervinių skaidulų suspaudimas, dėl to gyvūnas nesuprasdamas savo pojūčių pradeda laižyti kojas. Toks šuns elgesys dažnai siejamas su alergija, nekreipiant dėmesio į kaklo traumas.

Labiausiai šunims kenkia specialūs antkakliai. Neteisingai naudojant smaugiamus antkaklius, galimas alpimas, odos pažeidimai aplink kaklą, trachėjos traumos, kaklo slankstelių išnirimas, dalinis ar visiškas smaugimas. Be fizinės žalos galimos psichologinės pasekmės. Pavyzdžiui, jeigu šuo jaus smaugimą, kaskart šeimininkui tempiant pavadėlį, dėl baimės jis praras pasitikėjimą šeimininku, taps agresyvus.

Pavojingi griežti antkakliai, skirti elgesiui koreguoti. Nepatyrę savininkai priveda iki to, kad traukiant pavadėlį spygliai ar metaliniai išsikišimai iš vidinės pusės įsismeigia į odą, pradurdami ar draskydami ją, su laiku atsiranda randai ar rimtos žaizdos, slenka kailis aplink kaklą. Be to, gyvūnas jaučia skausmą.

Dažnai šunys žalojami elektriniais antkakliais. Gyvūnai kenčia nuo fizinio skausmo, įvairių laipsnių nudegimų. Pas kai kuriuos šunis išsivysto aritmija, pas kitus padidėja nerimo lygis, o nerimas palaipsniui perauga į agresiją. Ketinantys naudoti elektrinį antkaklį, turi suprasti, ar tinkslingas jo naudojimas, taip pat atsižvelgti į konkretaus šuns skausmo jautrumą.

Nepriklausomai nuo antkaklio rūšies, glaudžiai prigludęs prie kaklo jis padidina odos traumos riziką, dėl odos trinimo ji raudonuoja, kailis iškrenta, dirginamas odos audinys. Į atsiradusią žaizdelę gali patekti infekcija, kuri veda prie įvairių komplikacijų.

Jeigu antkaklis kenkia šunims, kodėl jie ir toliau jį traukia?

Žmonių ir šunų anatomija beveik identiška, bet protiniai sugebėjimai skirtingi. Mums aišku, kad jeigu kokia nors jėga mus traukia, reikia sustoti ir išsiaiškinti, kas yra. Šunys šito nesupranta, jie panikuoja nuo skausmo kakle. Skausmas kakle nesustabdo šuns nuo pavadėlio  tempimo net stipriai susijaudinus dėl baimės prieš šeimininko grubumą, dėl sukauptos energijos pertekliaus.

Alternatyva – petnešos šuniui

Išvengti daugelio problemų, susijusių su anktakliu, galima petnešų pagalba. Visų šunų savininkai, ypač brachicefalinių veislių (mopsas, prancūzų buldogas, bokseris, bostono terjeras), turi rinktis šį aksesuarą. Brachicefalinių šunų veislių sunkus kvėpavimas, todėl jiems nereikalingas papildomas kaklo suspaudimas antkakliu. Jų nerekomenduojama mauti augintiniams su plonu kaklu (kurtai), ilgu kūnu (taksas), taip pat šuniukams.


Naudojant petnešas, trūktelėjimo spaudimas, pavadėlio tempimas paskirstomas po visą kūną, nespausdamas kaklo ir gerklės. Bet svarbu petnešas parinkti pagal šuns dydį.

Naudojant petnešas, mokykite savo šunį gerai elgtis su pavadžiu. Šuns auklėjimas ir mokymas – tai geras būdas pagerinti kontaktą, tarpusavio supratimą ir puiki galimybė linksmai praleisti laika draugiškai bendraujant.

Taip pat skaitykite: Pasivaikščiojimas su šunimiŠunų antkakliai

Leave a Reply