Šunų viešbutis

Šuns bailumas. Ką su tuo daryti?

Suns bailumasKai kurie šunų savininkai susiduria su tokiu nemaloniu gyvūno charakterio bruožu, kaip bailumas. Būtent tai lemia nenormalų elgesį, kai viskas nauja sukelia gyvūnui ne tik nepasitikėjimą, bet ir baimę. Dažnai baimė pereina į paniką, kuri priverčia šunį bėgti kuo toliau nežinoma kryptimi.

Bailumas – tai yra ne tik nepažįstamų žmonių baimė, nuo kurių gyvūnas slepiasi būdoje. Tai yra jo nesugebėjimas atlikti apsaugines funkcijas, nesugebėjimas apsaugoti savo šeimininką. Veiksniai, lemiantys šios savybės atsiradimą, gali būti labai įvairūs.

Pagrindinės baikštaus elgesio priežastys

Šuns bailumas dažniausiai atsiranda dėl vienos iš dviejų pagrindinių priežasčių – nepakankamai stiprios nervų sistemos ar netinkamo auklėjimo. Tačiau svarbiausias dalykas yra ne pati baimės samprata kaip tokia, ne tai, ko ir kiek stipriai baikštus gyvūnas bijo, bet tai, ką jam suteikia toks elgesys: vengiama nesuprantamų reiškinių ir bauginančių dalykų. Kitaip tariant, tai yra stipriai padidėjęs savisaugos jausmas. Bet kuriam padarui noras išvengti pavojaus yra visiškai normalus, tačiau tik tol, kol jis nepradeda dominuoti ir netampa pagrindiniu elgesio modeliu.

Su pirma priežastimi, gyvūno fiziologinėmis savybėmis, galite susidoroti patys. Reikės apsišarvuoti kantrybe, kad pratinti bailį prie nepažįstamų triukšmingų vietų, garsių staigių garsų, svetimų žmonių ir gyvūnų.

Neteisingo auklėjimo pasekmes geriau taisyti specialistų pagalba. Norėdami tai padaryti, galite užsiregistruoti į šuns dresūros grupę. Profesionalūs kinologai turi pakankamai patirties taisyti elgesio problemas. Gyvūnas turi išmokti tikėti savo jėgomis. Aikštelėje bendraudamas su draugiškais šunimis, gyvūnas palaipsniui įsitikins, kad tai labai įdomu, o ne baisu.

Bailumas dažniau pasitaiko sunkaus likimo šunims. Jei šuo neteko subalansuotos mitybos, motinos priežiūros šuniuko amžiuje, ilgai gyveno gatvėje arba kentėjo nuo stipresnių šunų, galimybė įgyti baikštų charakterį yra daug didesnė nei gentainių. Labai dažnai baimė išsivysto po agresyvių žmonių veiksmų šuns atžvilgiu.

Kaip kovoti su šuns bailumu?

Paprastai ir greitai išspręsti šią problemą vargu ar pavyks. Tačiau tai įmanoma, jei šuns šeimininkas nori ištaisyti padėtį ir turi kantrybės. Svarbiausia šiuo klausimu yra leisti gyvūnui suprasti, kad pasaulis yra saugus ir, jei reikia, savininkas visada gali padėti ir apsaugoti. Tai galite pasiekti naudodamiesi įvairiais bendravimo su šunimi būdais:

  • Su šunimi visada elkitės ramiai. Net nepaklusnumo ar išdykavimo atveju negalima šaukti, jau nekalbant apie fizines bausmes.
  • Žaiskite daugiau.
  • Nepamirškite dresūros svarbos. Šuo turi suprasti komandas ir žinoti, kas jam leidžiama, o kas ne.
  • Jei šuo vengia ir bijo kitų šunų, pradėti pratinti jį prie kitų draugijos reikia nuo pažinties su vienu svetimu šuniu, palaipsniui plečiant bendravimo ratą.
  • Jei augintojas nerimauja ar bijo, negailėkite jo ir neraminkite. Šis jūsų elgesys gali būti įsidėmėtas ir vėliau situacija kartosis. Šuns dėmesį atitraukite kartu žaisdami ar bėgiodami.
  • Jei namuose atsirado šuniukas, jis turėtų būti pratinamas prie gatvės palaipsniui. Tai padės išvengti stresinių situacijų, kurios vėliau kelia baimę.

Kaip ir daugelis elgesio problemų, šuns bailumas gali būti koreguojamas. Tačiau šis procesas ypatingas – reikalaujantis žinių. Jei šuns elgesyje pastebėjote pernelyg didelį atsargumą, baikštumą, nedelsdami taisykite neigiamas šuns charakterio savybes. Kuo anksčiau pradėsite kryptingai veikti, tuo sėkmingesnis bus rezultatas.


Taip pat skaitykite: Šuns kūno kalbos paslaptysBausmė ir neigiamas sustiprinimas

Leave a Reply