Šunų viešbutis

Kaip pripratinti šunį plauti letenas po pasivaikščiojimo?

photo by lucero_nk

© mypets.lt / lucero_nk

Dažniausiai iškylanti šunų savininkų problema – kaip nuplauti savo augintinio letenas po pasivaikščiojimo. Jeigu šuo nedidelis – jį galima nunešti į vonią ant rankų. Kai kurie šunys patologiškai bijo vandens, kiti sukelia potvynį plaunant letenas dubenyje. Paaškinsim papunkčiui šią situaciją: su kuo ir kaip plauti šuns letenas, kaip jį pripratinti „kultūringai“ atlikti higienos procedūrą.

Kodėl reikia plauti šuns letenas po kiekvieno pasivaikščiojimo?

Daugelis šunų savininkų plauna letenas tik nuo rudens iki pavasario tam, kad augintinis nepaliktų purvinų pėdsakų visame bute. Tačiau tai reikia daryti ne tik dėl švaros. Šuniui plauti letenas būtina bet kokiu metų laiku dėl sekančių priežasčių:

1. Šuo gali įlipti į balą su benzinu ar į toksinės medžiagos dėmę – savalaikis letenų plovimas pašalins cheminę medžiagą ir užkirs kelią augintinio apsinuodijimui.

2. Šuo gali įsipjauti letenų pagalvėles, įsivaryti rakštį – higieninė procedūra padės patikrinti odos paviršių vientisumą.

3. Žiemą keliai barstomi reagentais – jie gali dirginti ir sukelti alergiją.

4. Gyvūnas į namus ant letenų su purvu atneša erkes ir infekcijas, kai kurios pavojingos ne tik pačiam augintiniui, bet ir kartu gyvenantiems žmonėms.

Šių faktų pakanka, kad suprasti augintinio letenų plovimo po kiekvieno pasivaikščiojimo būtinumą.

Letenų plovimo priemonės

Zooprekių parduotuvės siūlo didžiulį priemonių, tinkančių šuns letenų plovimui, asortimentą. Apžvelkime pagrindinius:

1. Bet koks šampūnas šuns plovimui – tokia priemone galima plauti ir savo augintinio letenas.

2. Degutinis muilas – biudžetinis higienos variantas, turintis antiseptinių ir antiparazitinių savybių. Skatina greitą žaizdų gijimą. Tačiau ilgai naudojant gali sausinti odą ir išprovokuoti įtrūkimus. Optimalus variantas – naudoti šampūną su degutiniu muilu. Tokios priemonės turi subalansuotą pH ir nekenkia pastoviai naudojant.

3. Šampūnas su chlorheksidinu – antibakterinis komponentas apsaugo nuo mikroįtrūkimų ir  žaizdų uždegimo ant letenų pagalvėlių.

4. Antiparazitinis šampūnas – asortimentą sudaro priemonės augaliniu ekstraktų pagrindu, atbaidančių blusas ir erkes. Tuo pačiu ramina  dirginimą ir veikia bakteriškai.

5. Šampūnas, skirtas labai purvinoms letenoms – efektyviai nuplauna mazutą, automobilinę alyvą ir druską, o augaliniai komponentai tausoja letenas. Neturint tokios priemonės namie, purvą nuo šuns letenų galima pašalinti automobiliniu geliu rankoms valyti.

6. Priemonė su pantenoliu – tokie šampūnai tinkami augntiniams, nesirenkantiems žaidimų vietos ir dažnai įsipjaunantiems ir įsivarantiems rakštį.

7. Hipoalerginiai šampūnai – rekomenduojami šunims, linkusiems į alergiją.

8. Drėgnos servetėlės – tinka letenų higienai sausu oru. Žinomų gamintojų produktai permirkti antiseptinėmis, antiparazitinėmis ir drėkinamosiomis medžiagomis.

photo by lucero_nk

© mypets.lt / lucero_nk

Kaip teisingai plauti šuns letenas?

Nedidelių šunų šeimininkai po pasivaikščiojimo letenas plauna tiesiog po kranu, arba vonioje. Dideliems augintiniams tenka naudoti dubenėlį. Tam, kad procedūra neišgąsdintų šunį ir praeitų ramiai, būtina laikytis šių taisyklių:

1. Patikrinkite vandens temperatūrą, ji neturi būti aukšta. Žiemą po pasivaikščiojimo negalima plauti šuns letenas šiltu vandeniu (tik vėsiu). Staigus temperatūros pokytis neigiamai veikia gyvūno būklę.

2. Plovimui naudojama kempinė. Joje puikiai putoja šampūnas ir taupiai naudojama valymo priemonė.

3. Pradžioje plaunamos priekinės letenos (po to dedamos ant rankšluosčio, patiesto ant grindų). Augintinius, išpurvinus kailį ant pilvo, geriau plauti vonioje, kad geriau nuplauti šampūną.  Mažų mažiausiai – nušluostyti pilvą drėgnu skuduru.

4. Po kiekvieno pasivaikščiojimo būtina apžiūrėti letenas ar nėra sužeidimo. Turėkite pincetą pašalinti rakštį.

5. Letenų džiovinimui tinka mikrofibros rankšluosčiai. Jie puikiai sugeria vandenį, todėl jūsų augintinis nepaliks šlapių pėdų namuose. Rankšluosčius būtina reguliariai skalbti.

Kaip pripratinti šunį plauti letenas po pasivaikščiojimo?

Švaros palaikymas bus bevaisis, jeigu šuo nepripratęs plauti letenų ir aktyviai priešinasi. Dažni atvejai, kai šuo atsisako eiti namo, žinodamas apie būsimą gąsdinančią procedūrą. Šuns pratinimas prie letenų plovimo priklauso nuo šeimininko kantrybės ir įgūdžių. Tam, kad higienos procedūra vyktų tvarkingai ir be streso augintiniui, reikia laikytis paprastų rekomendacijų:

1. Pratinkite savo augintinį plauti letenas nuo mažų dienų.

2. Tam, kad šunelis neįgytų vandens baimės, nereikia jo iš karto varyti į vonią ir visą aplieti vandeniu. Pripratimas – laipsniškas procesas, reikalaujantis šeimininko kantrybės.

3. Dažnai imkite savo augintinį už letenų. Palaipsniui pradėkite šluostyti šuns letenas sausu rankšluosčiu, skatindami jį skanėstais. Taip šuniukas pripranta prie prisilietimų, o plovimas nekels streso.

4. Nuo pat pirmo plovimo vonioje naudokite neslystantį kilimėlį. Tai padės šuniui nebijoti ir išvengti traumų.

5. Neverta pirmą kartą ilgai maudyti savo augintinį, arba jį barti. Plovimas turi kelti teigiamas emocijas.

6. Jeigu plaunant letenas dubenėlyje šuo bando pabėgti, pririškite jį už pavadžio prie durų rankenos.

Būtina letenų plovimo procedūra po kiekvieno pasivaikščiojimo su jūsų augintiniu nuo mažų dienų nekels problemų su higiena vyresniame amžiuje. Teisinga higiena ne tik išsaugos švarą jūsų namuose, bet ir apsaugos šunį nuo sveikatos problemų.

Leave a Reply