Šunų viešbutis

Kaip atpratinti šuniuką kandžiotis?

Šuniukas mėgsta kandžioti ir kramtyti beveik visus daiktus, kuriuos mato. Beto, šokinėdamas ir kandžiodamasis jis žaidžia su kitais šunimis. Kandžiodamasis jis mokosi naudotis savo dantimis. Vis dėlto, deja, besikandžiojantys šuniukai dažnai sukelia problemas savo santykiuose su šeimininkais. Žaisdamas su žmogumi šuniukas dažnai jį kandžioja ar įžnybia į odą. Beto, šuniuko dantys labai aštrūs ir gali sukelti rimtą žalą, ypatingai mažiems vaikams. Egzistuoja keli metodai, kurie padės pašalinti šitokį elgesį.

Peradresavimas

Šuns elgesio specialistai rekomenduoja štai tokį metodą: šuniukui bekandant, išleiskite nelauktą, staigų, garsų ir aukštą garsą „AArp“, kuris panašus į tą garsą, kurį išleistų kitas šuniukas, jei jam būtų įkąsta. Atkreipkite dėmesį: garsas turėtų būti toks nelauktas ir staigus, kad šuniukas iš karto nustotų kandžiotis. Jeigu jūs viską padarysite teisingai, tai pamatysite, kaip šuniukas greitai šoks į šalį ir atrodys nustebęs. Tuoj pat reikėtų pasiūlyti šuniukui žaislą, pavyzdžiui, kamuoliuką, kurį galima pakramtyti, tuo pačiu jūs peradresuosite nepageidautiną šuniuko elgesį žaislui. Gali būti, kad jums teks daug kartų, žaidžiant su šuniuku, naudoti šį metodą. Tačiau jeigu jūsų atveju tai neatneš reikiamo efekto, jums reikėtų pabandyti kitą metodą.

Nustojimas žaisti

Žaidžiant, kai tik šuniukas jums įkąs, staigiai ir greitai išeikite iš kambario. Po to, kai daug kartų panaudosite šį metodą, jūsų šuniukas supras, kad kaskart, kai jis jums įkanda, tai praranda žaidimų draugą ir kad kandžiojimasis – tai visai nelinksma.

Profilaktika

Nežiūrint į tai, koks metodas jums padės, nereikėtų kurti situacijas, kurioms esant šuniukas gali per daug susijaudinti žaisdamas ir jums įkąsti. Todėl tokie žaidimai, kaip virvės traukimas ar mosavimas rankomis priešais šuniuko snukį tiktai provokuoja jį įkąsti.

Šuo-lyderis

Dažnai, įsigydami patį stipriausią, aktyviausią, aiškiai vadoje dominuojantį šuniuką šeimininkai nesusimąsto, ar jie patys tokiam šuniui yra pasiruošę. O tokio draugo įsigijimą reikia daryti sąmoningai. Juk gyvenimas kartu su šunimi, kuris turi stiprius lyderio bruožus, gali pavirsti amžinu karu, nuolatiniais santykių aiškinimais arba skausmingu išsiskyrimu. Išanalizuokite savo charakterio ypatybes: ar jūs visada sugebate išreikalauti, ko jums reikia? Ar sugebėsite teisingai paveikti šunį jam nepaklausius ar netgi pasielgus agresyviai?

Bet koks dominuojančios agresijos prieš šeimininką ar kitus šeimos narius pasireiškimas turi tučtuojau baigtis. Kol šuniukas yra mažas, tai paprasta – pakelkite už sprando ir gerai pakratykite, kad imtu inkšti. Tai įprastas bausmės būdas šunų šeimoje ar pulke. Išmokykite savo šunį dar vaikystėje, kad namuose šeimininkas yra žmogus. Žmogus duoda maistą ir turi teisę bet kuriuo metu jį atimti. Įdėkite ranką į dubenį, kai šuniukas valgo, paimkite šiek tiek maisto, o vėliau ir patį dubenį. Jeigu šuniukas nerodo jokių neigiamų ženklų, iškart atiduokite dubenį atgal. O jei urzgia ir raukiasi – nubauskite ir atimkite valgį, o vėliau viską pakartokite.


Atminkite, kad šuniuko auklėjimą reikia pradėti nuo pat pirmų dienų, kai jis atsiranda namuose. Šeimininko įtvirtinimui šuns akyse padės letenų valymas po pasivaikščiojimo, kailio šukavimas, ypatingai ant uodegos, ausų valymas, dantų apžiūra, nagų karpymas. Tai leidžia šuniui suprasti, kad šeimininkas turi teisę su gyvūnų daryti viską, ką mano esant būtina. Rūpinkitės savo autoritetu nuo pat pradžių, nes tai padės išvengti daugelio problemų jūsų augintiniam užaugus!

Taip pat skaitykite: Šuniukų auklėjimas, Šuniukų šėrimas

Leave a Reply