Šunų viešbutis

Tinkamas šuniuko elgesys namuose

Kaip ir auklėjant mažus vaikus, šuniukus būtina išmokyti teisingai elgtis namuose. Augdami vaikai galiausiai savarankiškai supranta, kodėl jiems negalima liesti vienus ar kitus daiktus, bet šuo niekada nesupras daiktų vertingumo ir nesuvoks galimybės patirti žalą.

Kramtymas

Nuolatos kreipkite dėmesį į jūsų šuniuko elgesį namuose. Kaskart, kai tik pastebėsite, kad šuo ima graužti ar kramtyti „netinkamą“ daiktą, pavyzdžiui, baldus ar duris, perkelkite šį norą ant tinkamo objekto, pavyzdžiui, ant specialaus žaislo šunims. Beaugant šuniui susiformuos atitinkamas įgūdis ir jis pats ieškos savo žaislų, kai užsinorės ką nors pakramtyti. Toks nuoseklus mokymas užkirs kelią daugeliui nemalonumų, kurie gali kilti namuose tuo metu, kai šuo liks be kontrolės.

Maisto atliekos

Maisto atliekose gali būti vištos kaulų ir kitų atliekų nuo jūsų stalo, kurias šunys tiesiog dievina. Tačiau šiukšlės gali sukelti rimtą pavojų jūsų šuns sveikatai. Daugelis gyvūnų su malonumu suvalgys bet ką, netgi metalinius ar stiklinius daiktus, jei tik ant jų yra likęs nors gabaliukas maisto. Todėl šiukšlių dėžę patalpinkite į tokią vietą, kurios šuo nepasieks.

Jeigu jums jau pasisekė aptikti šunį kruopščiai tyrinėjantį šiukšlių dėžę, pabandykite nustebinti jį netikėtu garsu. Beto, tai reikėtų padaryti nepastebimai. Staigus garsas, atsirandantis iš niekur, nukreips šuns dėmesį nuo šiukšlių. Ypač efektyviai šis triukas veikia su jaunais šunimis.

Lovos ir sofos

Jeigu nuo pat mažens jūs neleidžiate šuns ant lovų ir sofų ir niekuomet nedarote išimčių, tai jums pasiseks išauklėti šunį, kuris niekada nesulaužys šios taisyklės.

Jeigu vis dėlto jūsų šuo „paragavo uždrausto vaisiaus“, jums teks kaip nors jį izoliuoti nuo minkštų baldų jūsų nebuvimo namuose metu. Šunims, kaip ir žmonėms, patinka ilsėtis ant ko nors minkšto, todėl jūs turite parūpinti savo šuniui jo paties minkštą poilsio vietą. Tai gali būti kilimėlis, antklodė arba speciali gulėjimo vieta, skirta šunims, kurią galima nusipirkti gyvūnų prekių parduotuvėje.

Valgis ant stalo

Skanus valgis, paliktas be priežiūros, gali atnešti dideles bėdas! Kaip ir su šiukšlėmis, šuniui jis yra labai viliojantis ir atrodo kaip apdovanojimas už jo pastangas. Jokia bausmė po maisto vagystės fakto neišmokys šunį neimti maisto. Dar daugiau – tokia bausmė gali pakenkti jūsų santykiams su šunimi ir jo charakteriui.

Tiesiog nepalikinėkite maisto be priežiūros šuniui pasiekiamose vietose. Jūs galite taip daryti tiktai mokydami šunį. Taip pat, kaip ir su šiukšlėmis, siekite netikėtumo efekto. Šoko efektas tinkamu momentu, ypatingai kai šuo dar visai jaunas ir jautrus įspūdžiams – tai tinkamiausia mokymo priemonė.

Šventės

Kaskart, kai namuose keičiasi pastovi tvarka ir kiekvienas yra užimtas maloniais šventiniais rūpesčiais negalima pamiršti apie jūsų šuns poreikius. Šventės – tai pavojingas metas šuniui, nes jam tampa lengvai pasiekiami tokie kenksmingi dalykai, kaip maistas nuo šventinio stalo, dovanos, gulinčios po eglute, blizgučiai ir kiti daiktai, apie kuriuos jūs niekada ir nesusimąstėte. Šunys suvokia pasaulį kitaip, nei žmonės, ir jums reikėtų išmokti nuspėti galimus jo veiksmus.

Šventės metu pasistenkite organizuoti jūsų šuns saugumą tokiu būdu, kad jį visuomet kas nors prižiūrėtų arba atidžiai stebėkite daiktus, esančius namuose, kad jie būtų šuniui nepasiekiamose vietose. Kai kuriuos šunis tokiomis dienomis geriausia iš anksto nusiųsti pas gimines arba uždarinėti atskirose kambariuose.

Ypatingos pagundos

Daiktai su jūsų kvapu ypatingai patinka jūsų šuniui, bet tai taip pat gali atnešti nemažai problemų. Tarp tokių daiktų galima paminėti buteliukus nuo vaistų, paliktus be priežiūros, batus, vaikiškus žaislus, pirštines, akinius, apatinius drabužius.

Kai šuo suranda jūsų daiktus, numestus ant grindų, jis mano, kad tai jo žaislas. Atminkite, kad namuose, kuriame yra šuo, visuomet turi viešpatauti ideali tvarka. Niekuomet nemokykite šuns neliesti jūsų daiktų jį už tai bausdami. Toks požiūris atneš rimtas bėdas, kurios gali nuvesti ir iki agresijos.

Jeigu jūs staiga kažką numetėte ant grindų ir jūsų šuo tai sugriebė, niekada nebandykite paskui jį bėgti. Geriausia iš karto imti bėgti nuo jo, kad paskatintumėte jį vytis, o galiausiai atiduokite jam mainais už jūsų daiktą kokį nors skanėstą arba šuns žaislą.


Jūsų šuniui beaugant ir reguliariai besimokant jis išmoks gerų įgūdžių. Vėliau jo mokymas pasidaro daug lengvesnis. Atidžiai stebėkite savo šunį, tyrinėkite jo įpročius ir interesus, kad turėtumėte galimybę užkirsti kelią netinkamų įgūdžių vystymuisi, nes kitaip ateityje teks skirti milžiniškas pastangas blogo elgesio korekcijai, nekalbant apie tai, kad reguliariu ir teisingu mokymu jūs išsaugote savo augintinio gyvybę ir darote jo gyvenimą saugesniu.

Taip pat skaitykite: Šuniukų auklėjimas, Kaip atpratinti šuniuką kandžiotis?

Leave a Reply