Šunų viešbutis

Kaip išmokyti šunį nepulti (nešokinėti) ant žmonių?

Šuns šokinėjimas geriausiu atveju yra nemalonus, erzinantis įprotis, blogiausiu – keliantis pavojų visiems aplinkiniams. Maži šuniukai šokinėdami nesukelia nemalonumų, bet suaugusius atpratinti nuo šokinėjimo darosi vis sunkiau. Šokinėjimas yra blogas įprotis, tačiau nesunku augintinį nuo jo atpratinti. Svarbiausia pasirinkti tinkamą dresavimo metodą ir naudoti jį pastoviai.

Kodėl šunys puola ant žmonių?

Šunys mėgsta išreikšti savo džiaugsmą matydami Jus ir kitus žmones, todėl šokinėja. Taip pat šokinėdami jie prašosi Jūsų dėmesio, kurio galbūt seniau išsireikalavo tokiu būdu. Kartais šuo šokinėja demonstruodamas savo dominavimą.

Pagrindiniai principai, kaip atpratinti šunį šokinėti

Šuo nesupranta, kad šokinėjimas ant žmonių yra netinkamas įprotis. Pradėkite šunį dresuoti kaip galima anksčiau. Įsisenėjusius įpročius daug sunkiau pašalinti, nei išmokyti šunį nepulti žmonių nuo pat mažens. Fizinės bausmės ir smurtas neišspręs problemos, o tik padidins atotrūkį tarp Jūsų ir augintinio bei sumažins pasitikėjimą. Jūsų tikslas yra aiškiai parodyti augintiniui, kad jo puolimą ant žmonių Jūs visada laikysite netinkamu elgesiu. Todėl svarbu nerodyti šuniui jo trokštamo dėmesio, nes tai paskatins ir toliau pulti ant Jūsų ar žmonių. Kiekvieną kartą aiškiai rodykite tuos pačius ženklus apie jo netinkamą elgesį ir nuosekliai neleiskite jam toliau taip elgtis. Būsite nesuprastas, jei vienu metu leisite šokinėti ant Jūsų ir nebausite, o kitą kartą šauksite ant šuns, kai jis puls svetimą žmogų.

Metodai, kaip išmokyti šunį nepulti ant žmonių

Toliau aprašomuose šunų dresavimo metoduose panaudojamos komandos. Naudokite tokias komandas, kaip „nešokinėt!“, bet venkite tokių, kaip „gulėt!“ ar „sėdėt!“. Kad būtų veiksminga, komanda turi būti sakoma stipriu balsu ir tvirtu tonu.

  1. Yra paplitusi nuomonė, kad dresuoti didelius šunis galima laikant jų priekines letenėles ir ilgai neleidžiant atsitūpti ant žemės. Tačiau tai gali suerzinti šunį. Kai šuo pašoka, aiškiai ir tvirtai pasakykite savo komandą. Tuomet suimkite jo priekines letenėles ir neleiskite atsisėsti ant žemės kelias sekundes. Neuždelskite šio veiksmo, kad šuo nesijaustų kankinamas. Kelis kartus pakartokite šį veiksmą su komanda ir žiūrėkite, ar šuo reaguoja tinkamai.
  2. Kitas metodas naudojamas sulenkiant kelią. Kai šuo pašoka, Jūs tiesiog pakeliate savo sulenktą kelią, tačiau šuns liesti ar užgauti negalima. Norėdamas ant Jūsų užšokti, šuo susidurs su pakeltu keliu ir nusileis ant žemės. Šį metodą naudokite atidžiai, kad neužgautumėte augintinio.
  3. Kai pajusite, kad augintinis ruošiasi ant Jūsų šokti, staigiai pasisukite į jį nugara. Šuo norės vėl Jus pamatyti ir nebepuls. Atlikdami šį judesį, nežiūrėkite į šunį ir nekalbėkite. Taip ignoruosite jį ir neleisite tikėtis dėmesio. Kai šuo nustos šokinėti ir ramiai atsitups ant žemės, pagirkite jį ir pakasykite už ausies. Šuo išmoks paklusti, nes kitą kartą vėl tikėsis gauti iš Jūsų dėmesio.

Prisiminkite, kad nepageidaujamas šuns šokinėjimas ir puolimas yra greitai atpratinami, jei skirsite tam pakankamai dėmesio ir vadovausitės aukščiau nurodytais principais ir treniravimo metodais.

Taip pat skaitykite: Šuniukų auklėjimasTinkamas šuniuko elgesys namuose

Leave a Reply