Šunų viešbutis

Kaip atpratinti šunį graužti daiktus?

Ką daryti, jeigu šuo graužia sienas, batus, baldus?

Toks elgesys gali būti susijęs su vienatvės baime, su tuo, kad iškilo sveikatos problemos, taip pat su tuo, kad sveikas šuo negali ilgai prabūti nieko neveikdamas. Geriausiai ši problema žinoma tiems, kas neseniai įsigijo šunelį.

Yra ir dar viena priežastis, kuri yra šio nemalonaus proceso pagrindas – tai įgimtas instinktas. Esmė ta, kad plėšrūnai, pagavę grobį, plėšo jį į gabalus. Tą patį bando daryti ir šuo. Šią įprastą elgesio normą suaugusiam šuniui galima pakoreguoti jauname amžiuje pasinaudojus kai kuriomis žinomomis priemonėmis.

Šuneliams:

  • Labai mažas šunelis turi turėti savo atskirtą kampą, kambarį, kuriame jis gali pasiekti tik tam tikrus daiktus. Nepalikite jo visiškoje izoliacijoje. Jis mažas ir bijo pasilikti vienas. Paruoškite jo vietą taip, kad jis galėtų matyti ir stebėti tai, kas vyksta aplink.
  • Šunelis, ar jaunas šuo, turi turėti žaislus. Šuneliui greitai pabosta žaislai, todėl neduokite jam visko iš karto, o palaipsniui. Kai nusibos vienas, duokite naują, o seną kol kas paslėpkite ir taip toliau.
  • Kai šuo žaidžia su savo žaislais, pagirkite jį, paglostykite.
  • Jeigu pastebėjote, kaip šuo ima daiktą, kurį ruošiasi graužti, būtent tą akimirką galima nukreipti jo dėmesį garsu, balsu, cypsėjimu, šlamėjimu ir duoti šuneliui žaislą, kurį galima graužti. Tačiau reikia būti dėmesingiems, nes jeigu sucypsėsite, sušlamėsite vėliau, kai šuo jau graužia, tuomet jis gali pagalvoti, kad tai toks žaidimas ir, kad tai įdomu…
  • Neduokite šuneliui graužti senų batų, šlepečių, kurias „ir taip mesime lauk“. Ne, šuo negali atskirti apavą, kurį galima graužti, nuo to, kurį draudžiama.
  • Jeigu „pagavote šunelį nusikaltimo vietoje“, būtent tą momentą, kai jis graužia ne savo žaislą, reikią jį subarti, galima lengvai pataršyti už pakarpos, kaip tai daro mamos savo šunyčiams. Neilgai, pakanka tik paimti už pakarpos ir tvirtai pasakyti „negalima“.
  • Labai efektyvūs yra pipiriniai preparatai, kurie parduodami gyvūnų prekių parduotuvėse.

Vienu žodžiu, šuneliui reikalingi žaislai ir dėmesys, kaip vaikui. Be to, žaislus periodiškai reikia pirkti naujus, kai seni jam pasidarys nebeįdomūs. O iš tiesų šuneliai, kaip ir maži vaikai, daug miega, todėl dėmesio jie prašo ne tiek jau ir daug.

Jeigu šuo suaugęs…

Tai daiktų graužimas reiškia, kad jam vieniša, kad jis mažai laiko leidžia lauke, žaidžia, mažai bendrauja. Vienatvės baimė atsiranda iškarto šeimininkui išėjus arba po kelių minučių. Bet jeigu blogas elgesys pasireiškia po ilgo laiko tarpo, kelių valandų, tai reiškia, kad šuo ieško, kuo gi save užimti, stengiasi realizuoti savo energiją, nori pažaisti.

Ką daryti?

  • Prieš palikdami šunį vieną namuose, jį išveskite. Mažiausiai valandą, kad leistumėte jam prisibėgioti, prisižaisti ir pavargti. Po pasivaikščiojimo jį pamaitinkite.
  • Nutraukite blogą elgesį iš karto, kai matote procesą, o ne tuomet, kai viskas jau įvyko. Tuo momentu pasakykite „Negalima!“ Bet TIK tuo momentu, kai šuo ima į dantis uždraustą daiktą.
  • Šuo namuose turi turėti didelę erdvę, kuria galėtų lengvai judėti.
  • Duokite šuniui kelis žaislus. Tai turi būti tie žaislai, su kuriais šuo mėgsta ir yra įpratęs žaisti. Galite įpratinti šunį su jais žaisti, naudodami žaidimą „atnešk“ arba „kovos“ už daiktą. Dar kelis žaislus palikite iškart prieš išeidami iš namų.
  • Palikite įjungtą televizorių arba radiją, negarsiai, tiesiog, kad sukurtumėte „buvimo“ efektą. Įsitikinkite, kad laidai šuniui nėra pasiekiami.
  • Šuns šeimininkas, arba būsimasis šuns šeimininkas turi žinoti, kad dienos bėgyje reikia būtinai leisti savo šuniui pasivaikščioti lauke. Suaugusiam šuniui – tai mažiausiai trys kartai, šuneliui – nuo penkių iki dešimties kartų per dieną. Tai gyvybiškai svarbu sveikam suaugusiam šuniui.

Suaugusių šunų destruktyvus elgesys gali įgauti neįtikėtiną, baisų mastą: šuo loja, kai lieka vienas, ardo baldus, nudrasko linoleumą, graužia sienas. Iš anksto pagalvokite, ar sugebėsite skirti šuniui pakankamai laiko, eiti su juo pasivaikščioti, žaisti, nes kitaip gyvūnas kentės ir liūdės. Jeigu dvejojate – neimkite šuns!

O jeigu priėmėte sprendimą ir šunelis jau jūsų namuose – neleiskite laiko veltui, nuo pat pradžių pasakokite šuneliui, kas yra teisinga, o kas – ne.

Taip pat skaitykite: Šuniukų auklėjimasTinkamas šuniuko elgesys namuose

Leave a Reply