Šunų viešbutis

Kodėl šuo staugia ir kaip su tuo kovoti?

Staugimas – tai vienas iš šunų bendravimo būdų. Šunys staugia, kai nori pranešti vienas kitam apie savo buvimo vietą. Pirminis vilkų staugimas – tai būdas pabendrauti, pavyzdžiui, kai gauja išsibėgioja po mišką ir vienišas vilkiukas pradeda inkšti, klausdamas: „Kur visi?“, tai iš visų pusių jam atsako tolimi, nelabai aiškūs, gailūs ir tiesiog nuostabūs balsai.

Kodėl staugia šuo?

Staugia šuo ne tik dėl vienatvės. Vieni šunys staugia, sutikdami žmones, kiti staugia iš laimės, treti staugia pagal muziką. Garsinis šunų diapazonas beveik toks pats, kaip ir žmonių, t. y., maždaug aštuonios su puse oktavos, bet šunų jautrumas šio diapazono ribose labai aukštas, pavyzdžiui, jie atskiria natas, kurios skiriasi viena nuo kitos tik viena aštuntąja tono. Tai paaiškina, kodėl šunys taip lengvai išmoksta atlikinėti piemens komandas, kurias jis duoda švilpdamas. Vienoje iš pačių svarbiausių žmogaus galvos smegenų sričių yra ypatingas smegenų žievės plotas, kuris atpažįsta muziką. Gali būti, kad šunys irgi turi muziką atpažįstantį centrą.

Muzika sumažina įtampą

Ji gali raminti šunį ir suteikti jam pasitikėjimą savo jėgomis. Kvietimas dainuoti pagal Bethoveno (arba kieno nors kito) muziką visada atliekamas sąmoningai: šuo pradeda staugti todėl, kad jis to nori, tai suteikia jam džiaugsmą. Jeigu muzika jam nepatinka, jis tiesiog atsistos ir išeis.

Kai kurie šunys labai skausmingai reaguoja, kai yra paliekami vieni namuose. Dažniausiai jie pradeda garsiai ir veriančiai staugti. Tai atneša daugybę nepatogumų. Ypatingai tuomet, kai šuo gyvena bute.

Instrukcija, kaip su tuo kovoti

Atpratinti šunį staugti, ar, tiksliau išsireiškus, pripratinti jį ramiai priimti šeimininko išėjimą, daug lengviau, jei gyvūnas dar mažas. Būtent tuomet formuojasi suvokimo pagrindai.

Pirmiausia, išeinant nereikia kurti atsisveikinimo su šuneliu scenų. Reikia tiesiog ramiai apsirengti ir išeiti. Antra, jokiais būdais negalima grįžti, jei už durų pasigirdo staugimas, nes šuo supras, kad taip jis gali jus susigrąžinti ir būtinai tai atsimins. Trečia, kai grįžtate, nešokite nuo pat slenksčio sveikintis su mylimu augintiniu ir neleiskite jam ant jūsų šokinėti. Galima tiesiog ramiai leisti šuneliui apuostyti jūsų ranką, kad jis nusiramintų.

Jeigu šuns auklėjimas jau praleistas, reikia pasinaudoti specialiais dresūros metodais. Visi jie reikalauja laiko ir kantrybės. Nebandykite pagreitinti augintinio perauklėjimo proceso. Viskas turi vykti palaipsniui griežtoje, bet draugiškoje atmosferoje.

Išeikite už durų ir sulaukite, kol šuo padarys pauzę staugime, nors ir sekundei. Tą akimirką įeikite ir pagirkite jį, bei duokite skanėstą. Pakartokite tą patį kelis kartus. Per vieną dieną problemos išspręsti nepavyks, todėl kartoti prireiks kelias dienas iš eilės, kad įtvirtintumėte rezultatą.

Jei metodas su paskatinimu nepadeda, galima išbandyti kitą būdą. Pavyzdžiui, „metodas su purškikliu“. Paimkite purškiklį su vandeniu ir išeikite už durų. Palaukite, kol šuo padarys pauzę staugime. Tuo momentu sugrįžkite ir purkštelkite jam į snukį. Paskui vėl išeikite. Šuniui šis efektas bus nelauktas ir nemalonus. Pakartokite šiuos veiksmus kelis kartus. Palaipsniui šuo supras, kad, staugdamas, jis sulaukia tik neigiamo rezultato.


Taigi tam, kad išmokytumėte šunį, prireiks daug kantrybės ir laisvo laiko. Tačiau, jeigu tai sukelia sunkumus, o išmokyti augintinį ramiai pasilikti vienam namuose būtina, galima pasinaudoti specialisto pagalba. Patyręs kinologas patars teisingus veiksmus ir padės auklėjant šunį.

Taip pat skaitykite: Bausmė ir neigiamas sustiprinimasKaip išmokyti šunį nepulti ant žmonių?

Leave a Reply