Šunų viešbutis

Kaip išmokyti šuniuką atlikti gamtinius reikalus namuose?

Tam, kad užtikrintumėte malonų ir komfortišką savo bendravimą su mažu šuniuku, jums reikės labai daug ko savo augintinį išmokyti, o pirmiausia, išspręsti problemą: kaip pripratinti šuniuką prie palutės, ar specialios dėžutės, kuri atliks šuns tualeto vaidmenį.

„Voljerinis“ metodas

Taigi, kaip pripratinti šuniuką prie palutės? Yra vienas dažnai rekomenduojamas būdas – tai pripratinimas prie tualeto voljere. Voljeras, o tiksliau, jo grotos yra parduodamos kiekvienoje gyvūnų prekių parduotuvėje. Jas galima sujungti viena su kita, konstruojant įvairių formų ir dydžių savotiškus aptvarus arba narvus. Tam, kad pripratintumėte šunį prie palutės, reikia kurį laiką priversti augintinį gyventi tokiame voljere. Aprūpinkite mažą šunelį viskuo, kas jam reikalinga gyvenimui, padėkite į vieną aptvaro pusę dubenėlį su maistu ir šuns kilimėlį arba miegui skirtą pintinę, o kitoje grotų pusėje – specialią dėžutę, skirtą šuns tualetui. Į dėžutę reikėtų padėti popieriukus arba skudurėlius su šuns šlapimo kvapu (su tuo problemų nebus, nes balutės vis dar reguliariai atsiranda ant grindų).

Šuns pripratinimo prie tualeto proceso metu nuolatos jį stebėkite. Paprastai, pajutęs „gamtos šauksmą“, šunelis ima neramiai elgtis, sukinėtis ir uostyti grindis. Tuo metu nuneškite jį į vietą, skirtą tualetui, dėžutę ar palutę ir palaukite, kol jis atliks savo reikalą. Po to pagirkite jį, duodami skanėstą. Pageidautina, kad nuneštumėte šunelį į tualeto vietą kaskart po maitinimo.

Aišku, visą laiką laikyti mažą šunelį voljere nereikia. Išleiskite jį pažaisti, pasivaikščioti ir pabendrauti. Kitu laiku, kai negalite jį stebėti neatitraukdami žvilgsnio, būtinai patupdykite šunelį atgal į voljerą! Netgi minutėlei išeinant į tualetą ar išsiplauti rankas! Tik taip jums pavyks išspręsti problemą, kaip gi pripratinti šunelį atlikti savo reikalus tam skirtoje dėžutėje. Kiekviena nauja balutė ant grindų „voljerinio gyvenimo“ metu – tai žingsnis atgal! Kai mažas šunelis vaikšto už voljero ribų, stebėkite jį, nenuleisdami akių. Kai tiktai jis pradės atlikinėti savo reikalą, reikia sušukti „Negalima!“, pradėti ploti delnais ir nunešti šunelį atgal į aptvarą, kol jis neatliks visko į dėžutę. Jeigu pastebėsite, kad šuo vis dėlto suspėjo pridaryti ant kilimo, jį būtina nubausti. Tiesa, jei šunelis nebuvo pagautas nusikaltimo vietoje, tai daryti beprasmiška.

Svarbu – laiku nubausti ir laiku pagirti

Be abejo, problemos, kaip pripratinti šunelį prie tualeto, sprendimas neįmanomas nenaudojant „rimbo ir meduolio“ politikos. Pastebėjus, kad šunelis nuėjo į savo naują tualetą, jį būtina tučtuojau pagirti ir duoti skanėsto gabaliuką. Netgi jei jūsų nebuvo šalia proceso metu, o pamatėte tik „rezultatą“ dėžutėje, būtinai šunelį pagirkite.

Dar pora žodžių apie bausmes, siekiant pripratinti šunelį prie palutės. Baudžiant ir įvairiais metodais dresuojant mažus šunis rekomenduojama naudoti Fišerio diskus. Jeigu jūs neturėsite galimybės juos įsigyti, galite patys tokius pasigaminti namuose. Tam jums prireiks skardinės nuo alaus ar limonado, kurios tūris 0,33 l. Išplaukite ją, įdėkite į vidų geležines monetas (tam gerai tiks 10 monetų po 1 centą) ir užklijuokite ją lipnia juostele. Pabandykite papurtyti skardinę – pasigirs staigus garsas. Taigi, Fišerio diskų veikimo principas yra tas, kad mažas šunelis refleksų lygyje supranta šį garsą taip, kaip šunų pulko vado urzgimą. Šis garsas priverčia jį paklusti ir puikiai tinka kaip bausmė, sprendžiant tokias problemas, kaip pratinimas prie tualeto.


Paprastai šuns pripratinimas prie palutės voljere trunka apie 2 savaites. Po to voljeras pašalinamas ir šunelis savarankiškai pradeda vaikščioti į dėžutę ar palutę.

Taip pat skaitykite: Šuniukų auklėjimasTinkamas šuniuko elgesys namuose.

Leave a Reply