Šunų viešbutis

Jeigu ant jūsų urzgia šuo

Yra tokia patarlė – jeigu šuo urzgia pirmadienį, tai iki penktadienio jis jums įkąs. Tai iš tikrųjų ir reiškia, jog jeigu šuo urzgia, tai jis gali jus pulti, o vėliau ir įkąsti. Urzgiantis šuo perspėja, kad jam nepatinka tai, ką jūs darote, ir, jeigu jūs ir toliau tai tęsite, jis pasiruošęs įkąsti.

Ką reiškia urzgimas?

Jūsų šuo gali urgzti ant kitų šunų, ant kitų gyvūnų, ant nepažįstamų žmonių, ant jūsų šeimos narių ar ant jūsų. Urzgimas – tai metodas, kuriuo šuo jus perspėja arba išreiškia nerimą, baimę ar agresiją. Šuniui sergant, pavyzdžiui, jeigu šuniui skauda ausį ir jūs prisiliesite prie skausmingos vietos, jis suurgs apsisaugojimo tikslais. Gali būti, kad šuo, kuriam kirpykloje patrumpino nagus, staiga suurgs, kai jūs paglostysite jo leteną. Galbūt kirpėjas paskubėjo ir sužeidė šunį, įbrėžė odą, supjaustė arba nudegino leteną?

Nustatykite, kas yra šuns urzgimo priežastis ir dirbkite su juo neskubėdami ir tikslingai, bandydami grąžinti jo pasitikėjimą. Tokie atvejai neturėtų kartotis, nes kitaip šuo elgsis labai įtariai ir bandys apsaugoti tą vietą, kuri jam skauda, ir pasekmės gali būti baisios tiek jam, tiek ir nieko neįtariantiems žmonėms, nesuprantantiems šio staigaus ir nepaaiškinamo elgesio priežasčių.

Ne visada urzgiant reikia naudoti korekciją. Kaskart reikėtų išsiaiškinti, kas yra tokio šuns elgesio priežastis ir pašalinti dirginimo šaltinį arba panaudoti disciplinos priemones, bet vengti nesąžiningo ir grubaus elgesio su šunimi.

Urzgiantis šuo gali jausti, kad jam gresia koks nors pavojus, ir jis mano, kad reikia sukontroliuoti situaciją. Mums būtina užkariauti šuns pasitikėjimą ir pagarbą. Šią problemą nagrinėti geriau ne abstrakčiai, o žiūrėti į ją kaip į bendro normalaus santykio su jūsų augintiniu paveikslo dalį. Jeigu jūs panaudojate įvairius metodus, o šuo sveikas, bet toliau urzgia, nors jūs ir pabandėte patys koreguoti jo elgesį, būtinai kreipkitės į profesionalą.


Neefektyvi metodika arba netinkamas priėjimas gali tik pagilinti problemą. Naudojant per daug silpną korekciją arba atvirkščiai, per daug grubią, efektas gali būti atvirkštinis – urzgimas tik pablogės ir jūsų ir šuns pasitikėjimas sumažės. Atminkite, kad pasitikėjimas ir kontaktas su šunimi – tai pagrindiniai sėkmingo šuns sugyvenimo šalia jūsų faktoriai.

Taip pat skaitykite: Ką daryti jei įkando šuo?Kaip atpratinti šuniuką kandžiotis?

Leave a Reply