Šunų viešbutis

Šunų komplikacijos po skiepų

Sunu komplikacijos po skiepuŠuns reakcija į skiepą gali būti įvairi – vieni šunys vakcinaciją perneša visiškai neskausmingai ir nepastebimai, kitiems gali pasireikšti rimta alergija. Pristatyta čia schema papasakos apie tipines komplikacijas paskiepijus šunį ir pasufleruos, kokiose situacijose reikia kreiptis pagalbos į veterinarą.

Komplikacijų atsiradimą reikėtų stebėti 2-jų savaičių laikotarpiu po skiepų.

Simptomai, kurie nėra reikšmingi:

Guzelis ar sukietėjimas dūrio vietoje.

Tokia reakcija gali atsirasti nuo kai kurių vakcinų tipų. Guzelis turėtų visiškai sunykti mėnesio bėgyje. Pavojaus nesukels toks guzelis, kuris neauga ir netrukdo gyvūnui.

Patinusi, skausminga injekcijos vieta.

Mieguistumas, neaukšta temperatūra (ne daugiau 39°C).

Ne daugiau kaip 2-3 dienos.

Vienkartinis vėmimo ir viduriavimo atvejis. Vienkartinis atsisakymas ėsti.

Esant šiems simptomams, reikia nedelsiant kreiptis į veterinarą:

Palaipsniui blogėjanti savijauta: padidėjęs mieguistumas ir silpnumas, spazmai, dažnas atsisakymas ėsti, viduriavimas ar vėmimas daugiau nei 1 kartą, aukštesnė nei 39°C kūno temperatūra, taip pat kiti simptomai, kurie nepraeina po 2-3 dienų arba stiprėja.

Dusulys, padidėjęs seilėtekis, išblyškusi gleivinė, patinimas.

Alergijos simptomai gali būti pašalinti vartojant antihistamininius vaistus (pavyzdžiui, difenhidramino tokiuose preparatuose kaip Suprastin, Tavegil, skirtuose gyvūno svoriui).

Šių simptomų priežastys gali būti įvairios:

  • skiepo metu šuo nebuvo sveikas ir gyvi vakcinos mikroorganizmai iššaukė klinikinį ligos pasireiškimą paskiepytajam;
  • gyvūnas gavo infekciją povakcinaciniu laikotarpiu (veterinarijos klinikoje, pasivaikščiojimo metu, kontakte su kitu šunimi);
  • alerginė reakcija į vakcinos sudedamąsias dalis;
  • apsinuodijimas negaliojančia arba nekokybiška vakcina.

Prisiminkite, jeigu matote, kad gyvūno būsena prastėja arba šuo aiškiai blogai jaučiasi – nedelsiant kreipkitės į veterinarijos gydytoją!

Dažni klausimai

Mano šuniui po skiepo atsirado guzelis, ką daryti?

Adatos dūrio vietoje po skiepo šuneliui gali atsirasti sukietėjimas, tai pakankamai paplitęs reiškinys.  Nereikėtų jaudintis, jeigu guzelis po skiepo netrukdo šuneliui ir nedidėja. Sukietėjimas gali išlikti gana ilgai, tačiau per mėnesį jis turėtų visiškai išnykti.

Šuo po skiepo yra vangus, ar tai normalu?

Skiepas suteikia didelį apkrovimą šuns imunitetui, todėl šunelio vangumas po skiepo – natūrali reakcija, kuri stipriau pasireiškia nei dideliam šuniui.  Vangumas turėtų praeiti po kelių dienų. Jeigu nėra ryškaus apetito sumažėjimo, aukštos temperatūros, vėmimo ir viduriavimo, tai jaudintis nereikėtų.

Šuo po skiepo neėda

Tokioje situacijoje svarbu, kiek laiko šunelis neėda po skiepo. Jeigu kalbama apie atsisakymą ėsti pusę paros ar ilgiau – tai reikėtų pasikonsultuoti su veterinaru. Jeigu praradus apetitą dar atsiranda ir kiti simptomai – medicininė pagalba reikalinga šuniui kaip galima greičiau.

Mano šuo vemia po skiepo, ką daryti?

Šuo gali vemti po skiepo, bet tik vieną kartą. Jeigu po skiepo šuo vemia daugiau nei vieną kartą, reikėtų kreiptis į specialistą, kadangi liga gali atsirasti kaip skiepo pasekmė.

Po skiepo šuniui pakilo temperatūra

Po skiepo šuniui leidžiama kūno temperatūra ne aukštesnė nei 39,5 °C ir ne ilgiau kaip 3 dienas.

Po skiepo šuo pradėjo viduriuoti

Šunelis po skiepo taip pat gali ir viduriuoti, tačiau kaip ir vėmimas, viduriavimas gali pasireikšti tik vieną kartą. Jeigu šis negalavimas kartojasi daugiau nei vieną kartą, reikia kreiptis į veterinarą.

Po skiepo mano šunelis šlubuoja

Šlubavimas gali atsirasti dėl vietos, į kurią skiepo metu buvo suleistas švirkštas.  Atidžiai stebėkite savo šunį, šlubavimas turėtų išnykti ne vėliau nei po 3 dienų.

Šunelis po skiepo inkščia

Atkreipkite dėmesį į augintinio kūno temperatūrą, vėmimą ir viduriavimą.  Tai, kad šunelis inkščia po skiepo su aukščiau išvardytais simptomais, galima paaiškinti skausmu skiepo vietoje, kuris turi greitai praeiti. Tokia šunelio reakcija į pirmąjį skiepą yra visiškai tikėtina, kol jis dar mažas ir nežino kas tai yra. Tačiau jeigu šuns būsena prasta arba vis blogėja, būtinai nuvežkite augintinį pas veterinarą.

Mano šuniui po skiepo atsirado pūlinys

Jeigu jūs užtikrinti tuo, kad skiepo vietoje atsirado būtent pūlinys – tai aiškus pretekstas kreiptis į veterinarą. Jeigu visgi tai yra patinimas (guzelis), jis nedidėja laikui bėgant ir netrukdo šuniui, kurio būsena po skiepo yra normali, tai priežasties nerimauti nėra. Guzelis turėtų visiškai išnykti ne vėliau kaip praėjus mėnesiui po skiepo.

Mano šuo prastai jaučiasi po skiepo, ar reikėtų jį vesti pas veterinarą?

Lemiamą sprendimą priimsite atsižvelgdami į šuns savijautos pokyčius ir elgesį po skiepo. Kreipkitės pagalbos, jeigu temperatūra yra aukštesnė nei 39,5 °C, pasikartoja vėmimas arba viduriavimas,  didėja silpnumas arba atsiranda alergija. Jeigu šunelis blogai jaučiasi po skiepo – verčiau apsidrauskite, kol šunelio organizmas dar silpnas palyginti su šuns ir bet koks negalavimas vystosi greičiau.

Šuo po skiepo visas ištino, ką daryti?

Alergija skiepui šunims pasitaiko neretai ir yra labai pavojingas reiškinys. Reikalinga skubi veterinaro pagalba, kad pašalintų alergijos simptomus. Atkreipkite dėmesį į vakcinos sudėtį, kuria skiepijo šunį, kad išvengtumėte panašios situacijos ateityje.

Po skiepo šuo susirgo, kokia to priežastis?

Yra galimos dvi priežastys, dėl kurių šuo serga po skiepo – klinikinių ligos požymių išplitimas ir infekcija povakcinaciniu laikotarpiu. Pirmasis atvejis galimas dėl nusilpusio šuns imuniteto prieš skiepą, antrasis – dėl didelio imuninės sistemos apkrovimo po skiepo netausojant organizmo.

Ką reikia padaryti, kad šunelis nesusirgtų po skiepo?

Laikykitės visų skiepijimo instrukcijų: kirmėlių pašalinimas ir apžiūra prieš skiepą, kokybiškos vakcinos naudojimas, laikymo ir pervežimo sąlygų laikymasis,  švelnus režimas ir karantinas šuniui 2-jų savaičių eigoje po procedūros.  Kad išvengtumėte komplikacijų po skiepo, stebėkite šuniuko elgesį, kol laikui bėgant ryškus savijautos pablogėjimas po skiepo žymiai sumažins pasekmių sunkumą.

Kokios gali būti neigiamos skiepų pasekmės šuniukui?


Skiepai – rimtas įvykis, būtina pripažinti tą faktą, kad į gyvūno organizmą kartu su krauju, aplenkiant eilę apsauginių barjerų patenka cheminių medžiagų ir mikroorganizmų rinkinys. Dėl to gali išsivystyti alergija, klinikiniai ligos požymiai (nesilaikant instrukcijų),  geriausiu atveju šuniui kuriam laikui susilpnės imuninė sistema, kas gali sukelti komplikacijas šuniukams ir šunims po skiepo. Dėl to vadovaukitės instrukcijomis ir kontroliuokite šuniuko būseną ir savijautą 2-jų savaičių bėgyje po skiepo. Jeigu viskas atlikta gerai, komplikacijos po skiepo šuniukams atsiranda labai retai.

Taip pat skaitykite: Kaip suprasti, kad šuo susirgo?Šunų skiepijimas

Leave a Reply