Šunų viešbutis

Šunų ausų ligos

Sunu ausu ligosŠunų ausų ligos būna skirtingos, taip pat skirtingos ir priežastys, kurios jas sukelia. Dažniausiai šunis užpuola išorinės ausies ligos. Rečiau pasitaiko vidinės ir viduriniosios ausies susirgimai. Ausų susirgimai sudaro iki 20% visų susirgimų, kurie pasitaiko veterinarinėje praktikoje.

Ausies kaušelio hematoma (Othoematoma)

Hematoma — tai kraujo sankaupa po ausies kaušelio oda susidariusioje ertmėje, suplyšus kraujagyslėms. Ligos priežastys — traumos, įkandimai, įbrėžimai. Hematomos dažniausiai atsiranda ant vidinio ausies kaušelio paviršiaus.

Simptomai: susirgimui būdingi patinimai ir skausmas toje zonoje, bei pulsacijos pojūtis. Gyvūnas lenkia galvą į skaudančios ausies pusę, kaso ją letena, nerimsta.

Gydymas: suteikiant pirmąją pagalbą aprišama spaudžiančiu tvarsčiu. 3-4 dienų bėgyje sužeista vieta tepama 5% jodo tirpalu. Kai susiformuos trombas, hematoma atveriama ir atliekamas atitinkamas chirurginis gydymas (ertmė išvaloma nuo sukietėjusio kraujo). Uždedamas apsauginis tvarstis.

Nurodžius gydytojui, gali būti reikalingos gydymo manipuliacijos, susijusios su antibiotikų naudojimu ir pjūvio zonos priežiūra antiseptiniais preparatais.

Ausies kaušelio egzema ir dermatitas (Ekzema et dermatitis auriculae)

Susirgimas dažnai iššaukia išorinio ausies kanalo sužalojimą (išorinės ausies uždegimą).

Priežastys: svetimkūnių, erkių, cheminių medžiagų patekimas į ausies kaušelį. Įbrėžimai ir uždegiminiai procesai. Komplikacijos po virusinių susirgimų.

Simptomai: paraudimas, niežulys, odos paviršiaus pabrinkimas, išskyrų su nemaloniu kvapu atsiradimas. Šuo laiko galvą palenktą į šoną, purto ausis, jas kaso.

Esant chroniškam ligos vystymuisi atsiranda karpų tipo ataugos.

Gydymas: jeigu susirgimas atsirado į ausį patekus svetimkūniams, tai juos būtina pašalinti (labai dažnai tik gydytojas gali susitvarkyti su šia užduotimi).

Toliau būtinai reikia pašalinti susikaupusį eksudatą sutepant sužalotas vietas gydomaisiais-profilaktiniais arba gydomais losjonais ir tepalais.

Atminkite, kad vandens tirpalų patekimas į ausį gali sukelti komplikacijas ir uždegiminius viduriniosios ir vidinės ausies procesus, todėl gydant nerekomenduojama naudoti preparatus vandens pagrindu.

Viduriniosios ir vidinės ausies uždegimas — otitas (Otitis)

Susirgimas pirmiausiai pasireiškia gleivinės, o vėliau ir visų viduriniosios ausies audinių, uždegimu, smarkiu pūliavimu, o kai kuriais atvejais gali baigtis ausies būgnelio perforacija (suplyšimu). Tokiu atveju pūlinys patenka į vidinę ausį, kas gali iššaukti osteomielito arba meningito išsivystymą ir gyvūno mirtį.

Pasireiškiant seroziniam-katariniam uždegimui, simptomai atitinka išorinės ausies uždegimą: odos dangalų paraudimas ir pabrinkimas, per daug gausi ausies sieros gamyba ir nemalonus kvapas.

Pūlinį-katarinį uždegimą lydi pakilusi kūno temperatūra, gyvūno apatija, apetito stoka, kartais vėmimas. Šuo lenkia galvą į skaudančios ausies pusę, kai kuriais atvejais gali pasireikšti veido nervo paralyžius (ausis nusvyra, o lūpos išsikreipia). Pasireiškus vidinės ausies uždegimui galimas dalinis koordinacijos praradimas ir vaikščiojimas ratu.

Gydymas: serozinis-katarinis uždegimas efektyviai gydomas ultravioletine radioterapija ir priešuždegiminiais veterinariniais vaistais.

Pasireiškus pūlinei-katariniai formai būtina antiseptinė terapija antibiotikais ir sulfanilamidais, kuriuos skiria gydytojas. Būtinai reikia pašalinti eksudatą ir sutepti ausį specialiais preparatais.

Ausies opa (Ulkus othae)

Liga išsivysto, kaip sukandžiojimų, įdrėskimų pasekmė tais atvejais, kai žaizdos ir įdrėskimai paskatina patologinius procesus, kurie neskatina žaizdas gyti.

Simptomai: opa kraujuoja, gyvūnas krato ausis, galvą laiko palenktą.

Gydymas: Gydant nuo paviršiaus ir aplink opą apkerpami plaukai, o paskui ši vieta patepama 3% vandenilio peroksido tirpalu, pašalinamos opos šaknys ir sutepama solkoserilo tepalu.

Augliai

Liaukų, kurios gamina ausies tepalus, augliai dažnai pasitaiko seniems šunims. Jei užblokuoja ausies landą ir iššaukia uždegimą dar prieš tai, kai auglys tampa matomas. Didžioji jų dalis yra nepiktybiniai augliai ir gali būti pašalinti chirurginiu keliu.


Jeigu jūsų augintinis turi ausų problemų – būtinai parodykite šunį veterinarijos gydytojui.

Taip pat skaitykite: Kaip suprasti, kad šuo susirgo?Kaip duoti vaistus šuniui?

Leave a Reply