Šunų viešbutis

Kodėl šunims svarbūs jausmai ir emocijos?

Labai svarbu, kad šuo gautų tiek emocijų, kiek jam iš tiesų reikia. Šį poreikį lengva nustatyti pagal tai, kaip šuo reaguoja į naujus dirgiklius, jo fizinio aktyvumo lygį ir bendrą pusiausvyrą. Iš esmės šuo visada turi atrodyti ramus, džiaugsmingas ir į naujus dalykus smalsiai reaguoti, o ne sudirgusiai muistytis išgirdus kiekvieną naują garsą ar pamačius naują žmogų.

Tam, kad šuo jaustųsi normaliai, jam būtina patirti visų 5 jo jutiminių organų stimuliaciją (patiriant įspūdžių iš aplinkos), taip sukuriant jam daugybę emocijų. Šuo, kurio gyvenimas kupinas teigiamų patirčių ir emocijų, jaučiasi sveikas, linksmas, išlaiko susidomėjimą gyvenimu ir sukuria gerus santykius su aplinka, taip pat ir su šeimininku.

Prisilietimai

Kaip ir vilkai, šunys kartas nuo karto mėgsta vienas kitą liesti, tyrinėti, laižyti vienas kitam lūpas, o motinos išlaižo savo mažylius. Tokiu būdu sustiprėja gyvūnų tarpusavio socialiniai ryšiai, dėl ko kiekvieno iš jų organizme gaminasi hormonai, palaikantys vidinę pusiausvyrą ir gerą nuotaiką. Būtent dėl to mūsų šuniukams reikalingas glostymas. Tačiau jis neturi tapti įkyrus. Šuns nereikia pastoviai užspausti – tai jam gali būti skausminga. Šuniui užtenka epizodiškų, trumpų ir švelnių paglostymų, kurie jam sako: „Mes esame iš to paties pulko! Kaip gerai, kad mes esame kartu!“. Kartais šuo pats prieis prašydamas, kad paglostytumėte. Neignoruokite jo, skirkite keletą sekundžių paglostymui.

Kvapai

Šuniui labai svarbu uostyti. Jo smegenų sritis, atsakinga už uoslę, yra tokia didelė, kad uoslę galima laikyti pagrindiniu jutiminiu organu. Kvapai ne tik suteikia šuniui pagrindinę informaciją apie supančią aplinką. Jie suteikia šuniui būtinas išgyventi teigiamas emocijas, o taip pat sužadina mąstymo procesus.

Jeigu jūs grįžtate namo nešini didžiuliu pilnu krepšiu, šuniui pirmiausia norisi jį ištyrinėti su savo nosimi. Neatstumkite jo, leiskite jam patenkinti savo susidomėjimą! Taip pat galima paglostyti savo šunį, truputį papasakoti jam, kas yra krepšio viduje. Iš viso prireiks tik kelių sekundžių, kad krepšio tyrinėjimo procesas baigtųsi, šuo lieka laimingas, o jums lieka malonūs prisiminimai.

Pasivaikščiojimų metu palikite šuniui laiko ir erdvės vesdami už pavadėlio tam, kad šuo galėtų ištyrinėti kelyje pasitaikančius kvapus, susipažinti su kaimynais. Vedžiodami savo šunį po miestą, atsiminkite, kad šuo turi labai jautrią uoslę ir neigiamai reaguoja į miesto kvapus, pavyzdžiui, automobilių išmetamųjų dujų tvaiką. Todėl geriau būtų vengti pasivaikščiojimų palei autostradą.

Klausa

Šunys turi, kaip žinote, geriausią klausą. Aukšto tono garsai, sumaišyti su „šviesiais“ tonais, jiems praneša apie džiaugsmą ir pagyrimą. Žemų tonų garsai, atvirkščiai, praneša šunims apie nepasitenkinimą, agresiją, jų veiklos stabdymą.

Šunims svarbu, kad su jais kalbėtųsi! Tai gali būti retas, bet ramus šeimininko monologas, arba paprastas paaiškinimas kokios nors situacijos šuniui. Vidutinis tembras, rami, minkšta kalba yra maloni šuniui, ir jis pradės jūsų žodžių įdėmiai klausytis. Įsidėmėkite: kuo tyliau jūs kalbėsite, tuo įdėmiau jūsų ims klausytis jūsų šuo.

Šunys nemėgsta garsios muzikos, juk jie klauso ir girdi daug garsiau ir aiškiau nei mes, atminkite tai ir išjunkite namuose magnetofoną! Leiskite savo šuniui pailsėti, jeigu jį erzina garsai, sklindantys iš jūsų svečių ar jūsų muzikos.

Regėjimas

Šunims, kaip ir žmonėms, svarbi regėjimų įvairovė. Išveskite jį į laukus, į mišką. Tegul šuo mato gamtą, kitus šunis ir gyvūnus, o ne tik miestą ir namų sienas.

Šunys nepastebi objektų, kurie yra išsidėstę toli. Tokiu atstumu jie geriau mato judėjimą. Todėl šaukiant šunį, esantį nuo jūsų už dešimt metrų, būtina judėti. Tamsoje šunys gali sunkiai atskirti objektus ir vienas kitą. Todėl tamsiu paros metu, net jei jūsų šuo išvydo pažįstamą šunį, jis gali tapti atsargus ir agresyvus, kol neprieis arčiau ir nesupras, kad tai pažįstamas šuo. Šeimininkai turi įsidėmėti šias šunų reakcijos tamsoje ypatybes ir nešaukti ant jų dėl to, kad šuo sugaišo laiko ar susierzino.

Skonis


Šuniui būtina duoti įvairų maistą su įvairiais skoniais, kurie turi būti natūralūs, o ne dirbtiniai. Lygiai taip pat, kaip ir jūs negalėtumėte valgyti visą gyvenimą ar tik keletą dienų to paties maisto.

Taip pat skaitykite: Tinkamas šuniuko elgesys namuoseKodėl šuo staugia ir kaip su tuo kovoti?

Leave a Reply