Šunų viešbutis

Kodėl šunys sukasi vietoje prieš atsigulant miegoti?

Kodel sunys sukasi vietojeDaugelis šeimininkų pastebi, kad jų augintiniai prieš atsigulant sukasi vietoje. Ekspertai tvirtina, kad toks keistas ir smagus ritualas greičiausiai susijęs su šunų protėvių, kurie gyveno laukinėje gamtoje, įpročiais. Netgi gyvenant normaliomis namų sąlygomis, šunys neprarado įpročio teisingai įsitaisyti miegui. Pilnas apsisukimas vienoje vietoje – tai instinktyvus gyvūno būdas sumindyti žolę ir lapus, kad gautųsi kažkas panašaus į lizdą, kur būtų patogu miegoti.

Laukiniai naminių šunų protėviai miegojo po atviru dangumi, todėl dažnai jiems trūko šilumos ir saugumo. O jeigu sumindyti žolę, lapus arba sniegą- gaunasi jaukesnė ir patogesnė vietą miegui. Gali būti, kad šuo apsisuka prieš miegą tam, kad jaustis saugiau ir jaukiau.

O kartais galima pastebėti, kad šuo pradeda „kasti“. Ką tai reiškia?

Labai sunku išsaugoti kūno šilumą, gulint plokščiame paviršiuje: tenka pastoviai įtempti tam tikras raumenų grupes. „Lizdo“ sienelės padeda išsaugoti susirietimo į kamuolį pozą, kas leidžia prarasti mažiau šilumos miegant lauke.

Žemės temperatūra keičiasi lėtai, todėl išrausta duobė, į kurią šuo gali atsigulti, leidžia jam išsaugoti šilumą per šalčius ir atsikratyti šilumos per karščius. Šunys, rausiantys duobę tam, kad apsisaugoti nuo šalčio, joje susisuka kamuoliuku, tuo pačiu sumažindami šilumos praradimą per spinduliavimą. O šunys, kurie rausia karštą dieną, stengiasi išsitiesti duobėje ir dažnai kvėpuoti.

Nors mūsų augintiniams nebūtina tai daryti, bet genetinė atmintis jiems sufleruoja tokį elgesį. Iš kitos pusės, šunims, kurie gyvena lauke (kiemsargiai, važiuojamieji šunys), toks elgesys yra gyvybiškai reikalingas.

Dėmesingi šunų savininkai pastebi, kad miegodamas šuo lieka atsargus ir budrus. Taip yra dėl jautrios uoslės ir klausos. Kai tik kas nors įeina į kambarį, kuriame „kamuoliuku“ guli augintinis arba pasigirsta nežinomas garsas, šuo akimirksniu pabunda.


Ar gali apsisukimai parodyti šunų problemas?

Kartais šeimininkui reikia atkreipti dėmesį į neramų šuns elgesį. Jeigu šuo pastoviai sukasi vietoje arba rausia, tuo pat metu nejaučia komforto, jis gali turėti sveikatos problemų, tokių kaip artritas ar neurologines problemas. Stebėkite savo augintinį, kai jis gulasi miegoti ar užmiega. Jeigu pastebėsite, kad jis elgiasi neramiai, kreipkitės į specialistą pagalbos.

Taip pat skaitykite: Įdomūs faktai apie šunisKodėl šunims svarbūs jausmai ir emocijos?

Leave a Reply