Šunų viešbutis

Kaip šunį ir katę paversti draugais?

Jei auginate ar planuojate namuose laikyti ir katę ir šunį, turite žinoti, kaip išmokyti abu augintinius sugyventi kartu. Posakis „pjaunasi, kaip šuo su kate“ nėra išgalvotas. Šunys linkę aršiai ginti savo teritoriją ir neleisti naujiems augintiniams, tiek katėms, tiek šunims, jos užimti. Katės, nors yra mažesnės, nenusileidžia ir taip pat turi polinkį ginti savo teritoriją.

Daugelis gyvūnų mylėtojų, auginančių katę ir šunį drauge, sunkiai randa būdą, kaip juos paversti draugais. Augintinius atskirti vieną nuo kito ir auginti skirtingose patalpose būtų nepraktiška ir atimtų dvigubai daugiau laiko, jei norėsite su kiekvienu iš jų pažaisti. Geriausia išeitis yra išmokyti katę ir šunį sugyventi draugiškai, laikantis kelių paprastų žingsnių.

Augintinius greičiau ir lengviau išmokysite sugyventi, jei jie bus jaunesnio amžiaus. Todėl pasistenkite antrą augintinį įsigyti kuo anksčiau. Kuo jaunesni jie bus supažindinami, tuo mažiau konfliktų tarp jų kils, nes dar nebus sustiprėję instinktai. Pirmasis gyvūnų susitikimas nulemia, kaip jie sutars, todėl jam reikia iš anksto pasiruošti.

Sunkiausia šiame etape yra naujo augintinio prijaukinimas, kuris užtrunka apie 30 dienų ir ilgiau. Kai namuose atsiranda antras gyvūnas, visų pirma reikės juos pripratinti vienas prie kito. Jei norite šį procesą sutrumpinti ir palengvinti, vadovaukitės toliau aprašytais žingsniais.

1 žingsnis. Pirmą kartą atsivežę į namus naująjį augintinį, pasistenkite jį laikyti atskiroje patalpoje. Svarbu, kad abu gyvūnai užuostų ir girdėtų vienas kitą, tačiau nematytų. Taip leisite naujajam gyvūnui susipažinti su nauja aplinka, o senajam saugiai būti savo erdvėje.

2 žingsnis. Paimkite seną rankšluostį ar marškinėlius ir suvyniokite naują augintinį. Tuomet nuneškite rankšluostį ar marškinėlius į senojo augintinio kambarį ir padėkite šalia. Jis pradės uostinėti ir pajus naujo gyvūno kvapą, prie kurio pamažu pripras.

3 žingsnis. Aprašytas procesas turėtų vykti vieną ar dvi valandas. Po to gyvūnus sukeiskite ir perkelkite į prieš tai buvusio kambarį. Naujajam gyvūnui dabar šalia padėkite senojo augintinio kvapo rankšluostį ar marškinėlius.

4 žingsnis. Dabar abu augintiniai turės progą susipažinti ir užmegzti draugišką kontaktą. Laikykite abu gyvūnus skirtingose tų pačių durų pusėse. Padėkite šalia durų šiek tiek ėdalo ar kitų jų megstamų dalykų, žaislų abiems augintiniams. Mėgaudamiesi savo ėdalu ir žaisdami jie girdės ir užuos, kad šalia yra kitas gyvūnas. Tai leis sukurti tarp jų teigiamą atmosferą.

5 žingsnis. Kai pastebėsite, kad gyvūnai neberodo susidomėjimo vienas kitu ir nebesistengia užuosti vienas kito pro durų apačią, pereikite prie kito žingsnio. Toliau reikės pasirūpinti gyvūnų supažindinimu gyvai, tačiau atskiriant juos per užtvarą ar stiklinę sieną. Iš pradžių tarp augintinių gali kilti įtampa, kuri pamažu nuslūgs.

6 žingsnis. Kai gyvūnai bus nurimę, supažindinimo procesą paverskite aktyvesniu. Pavyzdžiui, galite atsivesti abu augintinius į tą patį kambarį. Šunį laikykite už pavadžio, o patys sėdėkite ant sofos. Katė galės ramiai, savo tempu artintis prie šuns. Šunys paprastai pradeda loti, pastebėję naują gyvūną savo teritorijoje, tikėdamiesi jį išgąsdinti ir nuvyti. Jei šuo taps agresyvus ir norės pulti katę, sudrausminkite jį apipurkšdami trupučiu vandens. Svarbiausia yra neleisti šuniui susiformuoti įpročio pulti ir sekioti katę. O katė turi jaustis rami, kad šuo jos nepuls ir neerzins. Jei šuo ims loti ant katės, turite jį įpratinti paklusti komandai „ne“ ar „negalima“ ir leisti suprasti, kad katė irgi yra gyvūnas.


Katės ir šuns draugystei gali trukdyti skirtingi šių gyvūnų elgesio bruožai. Katės iš prigimties nemėgsta nei žmonių, nei šunų draugijos. Todėl pasistenkite kaip galima dažniau juos laikyti drauge. Kas vakarą skirkite laiko užsiėmimams ir žaidimams su abiem gyvūnais drauge. Kol augintiniai žais jūsų prižiūrimi, galėsite būti ramūs, kad tarp jų nekils konfliktas.

Taip pat skaitykite: Šuniukų auklėjimas, Kačių elgesys ir psichologija

Leave a Reply