Šunų viešbutis

Kokie augalai nuodingi katėms ir šunims?

Kokie augalai nuodingi katems ir sunimsGyvūnai yra iš prigimties smalsūs ir juos labai traukia gėlės. Norint apsaugoti šunį nuo nuodingų augalų poveikio, pakanka juos pastatyti aukštai, kad gyvūnas jų nepasiektų. Su katėmis kiek sudėtingiau. Kartais nuodingo katei augalo išnešimas iš jos gyvenamosios vietos būna vienintelis teisingas sprendimas. Siekiant įvertinti augalų, esančių name, potencialų  pavojų jūsų augintinio sveikatai, būtina nustatyti ar jie nuodingi.

Katėms ir šunims pavojingi augalai

Daugiau kaip 700 augalų rūšių išskiria toksines medžiagas, pavojingas gyvūnams. Ne visada visas kambarinis augalas nuodingas katėms ir šunims. Kartais toksinės medžiagos yra tik kai kuriose dalyse, pavyzdžiui lapuose, šaknyse. Priklausomai nuo nuodingos medžiagos, augalas gali skirtingai veikti gyvūno organizmą ir sukelti tam tikrus simptomus. Pavyzdžiui, lelijinių šeimos augalai išprovokuoja lėtinį inkstų nepakankamumą, pakalnutės daro neigiamą poveikį širdies veiklai. Beveik visi nuodingi augalai erzina, tuo  pačiu sukeldami odos, burnos ertmės, skrandžio uždegimus ir t.t.

Pateikiame pačius nuodingiausius katėms ir šunims augalus: amarilis, krokas, azalija, ricinmedis, chrizantema, ciklamenas, gebenė, kalankė, lelija, oleandras, spatifilis, tulpė, narcizas, difenbahija, monstera, karpažolė, auksinis ūsas ir daugelis kitų.

Nereikia pamiršti ir tokių pavojų kaip dygliai, spygliai, aštriai pjūkliški lapų kraštai, kuriuos turi kaktusai, kai kurios palmės, pandanai ir kiti kambariniai augalai.

Kaip apsaugoti augintinius

Jeigu jūs turite namie šios augalus, juos būtina arba išnešti iš namų, arba pastatyti gyvūnams nepasiekiamoje vietoje. Galima laikyti augalus atskirose patalpose, pavyzdžiui balkone ar lodžijoje, taip pat pamokyti augintinį, kad neliestų žalio augalo vazone. Augalus reikia reguliariai apžiūrėti siekiant nustatyti ar gyvūnas jų nekramtė.

Pasiūlykite savo augintiniams saugią alternatyvą – namų sąlygomis auginkite varpines kultūras: avižas, kviečius, rugius arba miežius. Galima nupirkti jau sudaigintą žolę gyvūnų prekių parduotuvėje. Tačiau šiuo atveju reikia pasirinkti patikimą tiekėją. Taip pat stebėkite, kad gyvūno mityba būtų subalansuota, aprūpinta mikroelementais ir vitaminais, praturtinta skaidulomis.

Simptomai apsinuodijus nuodingais augalais

Apsinuodijimo simptomai gali būti įvairūs, jų pasireiškimo laipsnis priklauso nuo nuodingos medžiagos rūšies, kiekio, patekimo į organizmą būdo, poveikio laiko, gyvūno sveikatos būklės.

Suvalgius augalus, dirginančius virškinamąjį traktą, pasireiškia vėmimas, viduriavimas, apetito praradimas, burnos gleivinės uždegimas, seilėtekis, galimas snukio patinimas ir niežulys.

Taip pat gali pasunkėti kvėpavimas (pažeidus kvėpavimo takus), padidėti troškulio ir šlapinimosi (pažeidus kepenis) jausmas, prasidėti širdies nepakankamumas (nuodams paveikus širdį).


Jeigu įtariate, kad gyvūnas suvalgė nuodingą augalą, būtina skubiai nugabenti augintinį į veterinarijos kliniką. Jeigu nesate tikri, ar augalas nuodingas, būtina tai nustatyti. Galite paimti augalo lapą ir/ar nuotrauką pas veterinarijos gydytoją.

Taip pat skaitykite: Kada šunį vesti pas veterinarą?Nuodingos ir kenksmingos katėms medžiagos

Leave a Reply