Šunų viešbutis

Saugios žiemos šventės šuniui ir katei

Žiemos šventės gali tapti nelengvu išbandymu naminiam gyvūnui. Ne paslaptis, kad naminiai gyvūnai tuo metu dažnai dingsta ir vizitų skaičius į veterinarijos klinikas išauga. Be to, gyvūnų savininkų skundai yra labai panašūs. Į ką reikėtų atkreipti dėmesį, kad nesugadinti atostogų sau ir augintiniui?

Fejerverkai ir petardos

Pagrindinis išbandymas daugeliui gyvūnų – begaliniai fejerverkų ir petardų sproginėjimai gatvėje. Jie gąsdina daugelį gyvūnų, o šunis pasivaiksčiojimo metu gali ir sužeisti. Pirmiausiai naujametiniai fejerverkai traumuoja naminių gyvūnų psichiką. Gyvūnai patiria stresą nuo nemalonų ir gąsdinančių garsų. Jie gali pradėti blaškytis po butą, slėptis kampe ir t.t. Jeigu jūsų katė reaguoja būtent taip, nupirkite jai specialų namelį. Ten ji jausis saugi ir lengviau perneš šventinį stresą. Jeigu tai šuo, galite pabandyti duoti raminamųjų.

Pavojai lauke

Norėdami išvengti fizinių šuns sužalojimų, neimkite jo su savimi per naujametines šventes čiuožinėti nuo kalnelių. Ir apskritai, pasivaikščiojimo metu esant galimybei nepaleiskite šuns nuo pavadžio, nes pagrindinis pavojus tyko lauke. Stenkitės ryte arba dienos metu vaikščioti ten, kur mažiau žmonių. Tai gali sumažinti gyvūno tikimybę nukentėti nuo pirotechnikos. Jeigu šuo nudegė nedaug, būtina keletą kartu per dieną plauti pažeistą vietą chlorheksidinu ir tepti tepalais, kurie padeda greičiau gyti žaizdai. Pasivaikčiojimo metu esant galimybei naudokite sterilų tvarstį. Jeigu žaizdą gyli, reikia skubiai kreiptis į veterinarijos kliniką.

Kitas pavojus – išsigandęs petardos sprogimo šuo gali pabėgti kur akys mato. Taip pat svečiai, pamiršę laiku uždaryti duris, gali gyvūną netyčia išleisti į laiptinę pasivaikščioti. Rasti kaip šunį, taip ir katę tokiais atvejai yra nelengva. Siekiant palengvinti paiešką, pakabinkite gyvūnui ant apykaklės savo kontaktus. Juos galima išgraviruoti ant lentelės arba parašyti ant popieriaus ir įdėti į specialų medalioną.

Pavojai patalpoje

Naujametinio vakarėlio išvakarėse ne pro šalį būtų pasirūpinti kačių ir mažų šunelių saugumu. Geriausia, esant galimybei, perkelti juos į ramesnę vietą, kad šokių metu jų neužgautų arba kas nors iš svečių neatsisėstų į kėdę, kur snaudžia augintinis.

Ir jokiu būdu nevaišinkite gyvūno maistu nuo naujametinio stalo. Kartais skanėstas gali pridaryti žalos jūsų augintinio sveikatai. Naujametinės vaišės nuo stalo gyvūnui gali sukelti lėtinių virškinamojo trakto ligų paaštrėjimą. Netinkamo maisto persivalgymo požymiais laikomi vėmimas gelsvu skysčiu, viduriavimas, odos ir matomų gleivinių pageltonavimas, gausus seilėtekis, maisto atsisakymas. Esant panašiems simptomams, gyvūną būtina kuo greičiau parodyti veterinarui.

Eglės ir naujametiniai papuošimai

Naujametinės eglutės kvapas vilioja naminius gyvūnus. Tačiau atminkite, kad spygliai (netgi dirbtiniai) labai sunkiai virškinami. Todėl statykite eglutę augintiniams nepasiekiamoje vietoje: ant stalo ar kito paviršiaus, arba aptverkite ją. Įsitikinkite, kad gyvūnas negalės nuversti eglutės.

Ypatingai pavojingi gali būti praryti kalėdiniai papuošimai. Svetimkūnio buvimo žarnyne ir skrandyje simptomais laikomi: vėmimas po valgio ir gėrimo praėjus 5-20 minučių, mieguistumas, dažnas pilvo pūtimas, dusulys, padidėjęs seilėtekis, užpakalinių galūnių silpnumas, gyvūnas nesituština. Kaip matote, šie klinikiniai požymiai panašūs į persivalgymą žalingu maistu. Todėl tikslios diagnozės nustatymui būtina nedelsiant kreiptis į veterinarijos kliniką, kur atliks rentgeną su rentgenokontrastine medžiaga.


Verta paminėti, kad kiekvienas rūpestingas šeimininkas matomoje vietoje turi turėti kelių artimiausių veterinarijos klinikų kontaktus ir jų darbo laiką atostogų metu.

Šventės turi džiuginti, todėl būtina pasirūpinti naminių gyvūnų saugumu.

Taip pat skaitykite: Keliaujame kartu su kateŠuns kūno kalbos paslaptys

Leave a Reply